Excelsior – Ajax (1-7, 11-11-2018)

Excelsior uit. Een van de meest vervelende uitwedstrijden van het seizoen. Waar de Ajax uitvakken de laatste jaren bekend staan om hun sfeer lijkt Excelsior uit al jaren op een publieke begrafenis. Neem daarbij mee dat de spelers ook hun jaarlijkse baaldag voor Woudenstein lijken te bewaren en de sfeer in de combibussen hoeft geen verdere toelichting.

De verkoop enkele weken eerder zorgde misschien nog wel voor meer spanning. Het uitvakje in Kralingen biedt plaats aan 400 uitfans. Waar PSV enkele jaren geleden de hele korte zijde kreeg zijn ze in Rotterdam iets nerveuzer als Ajax op bezoek komt, dus 400 is echt de max. Neem daarbij dat Ajax 480 voorrangsuitkaarthouders heeft en de loterij is verklaard. Vreemd overigens dat Ajax niet meer toestaat dat je je kaart bij ziekte overdraagt aan iemand die geen plusje heeft, maar dat dat aan een andere voorrangsuitkaarthouder moet. Onnodige regel wat mij betreft. Maar goed. Voordat de reguliere uitkaarthouders aan de beurt waren was Excelsior uitverkocht. Voor €29,24 waren we weer van de partij.

De combi naar Kralingen verloopt altijd hetzelfde. Een uur slap ouwehoeren in de bus. Halverwege kort onderbroken door een blik naar links waar het stadion van ADO ligt. De lampen branden voor de wedstrijd tegen AZ die middag. Grappen worden gemaakt of we hier wel mogen rijden van de Haagse burgermoeder Krikke en gefrustreerd wordt geconstateerd dat 90% van de bus nog nooit bij ADO uit is geweest. Omdat een straf voor 5 jaar inmiddels al 7 jaar geleden verlopen is. Den Haag wil gewoon geen Ajacieden op bezoek omdat er bij ADO ‘geen animo’ is. Zal best, maar aangezien het ontvangen van uitfans zelfs in de licentievoorwaarden van de KNVB staat gaan we er vanuit dat dit nog wel een staartje krijgt.

De reis wordt voortgezet en bereikt Kralingen. Waar we op de snelweg worden begeleid door motoragenten die bang zijn voor…. ja geen idee eigenlijk. Steenslag of zoiets. Worden we op de openbare weg gedropt om de laatste honderd meter naar het stadion te lopen. Wat slaapdronken Rotterdammers kijken verdwaasd om zich heen naar zoveel politieinzet om ervoor te zorgen dat de aanwezige Amsterdamse gasten zich ook daadwerkelijk naar binnen begeven. Alsof we 10 uur onderweg zijn om langs het vaartje te gaan vissen. Met goed overleg tussen supporters kan de verspilling van belastinggeld hier makkelijk worden gehalveerd. Genoeg geklaagd, naar binnen en wedstrijdje kijken.

De horeca ter plaatse mag geen naam hebben, het uitzicht is goed en een waterig zonnetje breekt door. De spelers beginnen aan hun warming up, worden toegezongen na de mooie prestatie in Lissabon en Kristensens hoofd wordt rakelings gemist door een kanonskogel bij het afwerken op doel. In het hoofdstuk supportertje pesten heeft Excelsior blijkbaar bedacht dat je niet meer mag klimmen om je spandoek op te hangen. Omdat we geen compensatie keukentrapjes beschikbaar worden gesteld worden creatieve manieren gevonden om het treurloze ijzer van het mooie wit rood wit en rood zwart rood voorzien. Voelen we ons toch wat meer thuis.

De wedstrijd begint en de sfeer is ronduit dramatisch. Met slechts een kleine vertegenwoordiging van het vocaal aanwezige deel van onze aanhang wordt de tijd niet gevuld met de wekelijkse pro Ajax songs, maar cynisch gevuld door de keeper van Excelsior Oranje in te zingen en met het toezingen van de doelpuntenmakers. De wedstrijd komt nooit echt los. De meesten vinden dat we slecht spelen maar om de een of andere reden staat er uiteindelijk wel 1-7 op het scorebord. Alhoewel. Een scorebord zien we niet. Wel een bord met tijd en temperatuur, maar die zijn minder relevant. 1-7 dus. Zijn zij dan echt zo slecht? Maar goed. Punten in de tas, doeken van het hek en weg hier.

Het ophouden is vandaag goed geregeld. Binnen een kwartier na de wedstrijd rijden de bussen. De aanwezige cavalerie kan de pakken weer ongewassen ophangen want er is geen druppeltje zweet gevloeid. Ondanks dat hebben de passerende fietsers en wandelaars die niet weten dat er een voetbalstadion verstopt ligt het idee dat er een gezamenlijke demonstratie van Kick Out Zwarte Piet met de Blokkeerfriezen wordt georganiseerd. Onnodig allemaal, maar daar zijn we inmiddels aan gewend.

Een uurtje later rijden we Amsterdam weer binnen. Na weken met midweekse wedstrijden breken nu twee Interlandweken aan. Tijd voor wat groundhoptrips. Vrijdag Wales – Denemarken, zaterdag Bristol Rovers – Scunthorpe United, zondag MVV – Roda en maandag Duitsland – Nederland. Leuke afleiding, maar vooral zin in 24 november. Avondje NAC uit!

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑