VVV-Venlo – Fortuna Sittard (3-2, 10-11-2018)

Wie een jaar geleden had voorspeld dat VVV-Venlo tegen Fortuna Sittard dit jaar de enige Limburgse derby op eredivisieniveau zou zijn, was voor gek verklaard. Na een degradatie van Roda en, mede door een kampioenschap van Jong Ajax, promotie van Fortuna was het zaterdag 10 november toch zover. In een met 7.500 supporters zeer goed gevuld Seacon stadion – de Koel – volgde een heerlijke voetbalavond.

Het voorspel was minder. De 550 Fortunezen die het uitvak uitverkochten moesten voor een wedstrijd die om 20:45 begon al om 18:40 vertrekken in een buscombi waarbij alcohol verboden was. Een regeling die niet past bij het beleid dat de gemeente Venlo normaal gesproken toepast. Ook als wij als Ajax langs komen krijgen we gewoon een autocombi met omwisselen bij het uitvak. En de reden is me totaal onduidelijk. De VVV fans achter het doel op de Oost tribune gunde de Sittardse club een warm Welcome Back en bij voorgaande wedstrijden ging ook niets noemenswaardigs mis bij mijn weten. Weer een onnodig gemiste normalisatie kans.

Herkenbaar voor ons Ajacieden, maar niet minder teleurstellend. Ga met supporters in gesprek en voorkom dit soort onnodige vervoersregelingen. Sterker nog, dit soort regelingen werkt bezoek van uitsupporters aan thuisvakken alleen maar in de hand. Ook zaterdagmiddag stroomde de socials vol met Fortuna supporters die per trein en auto onderweg waren. Nerveuze ME’ers op het stationsplein en de Koninginnensingel als gevolg. Had gewoon voorkomen kunnen worden. Uitvak met een autocombi en losse Fortunezen, net als bij Ajax, Feyenoord en PSV voor het uitvak. Voetbal is een feest, gemeenten…. verziek het niet! Gelukkig compenseerden de VVV supporters dit gevoel met een tweede sfeeractie, ditmaal op de lange zijde. Unleash the dragon was de oproep, ondersteund met bijpassend hijsdoek.

Dan de wedstrijd. Onder luid gezang van het uitvak golfde het spel op en neer. Fortuna kwam na een fout van de normaal betrouwbare Promes de op dat moment verdiende 0-1. Elke bezoeker van de Koel richt zijn blik dan op het uitvak. Een goal in Venlo betekent namelijk hekken klimmen! Een stukje voetbalcultuur wat na de verhuizing van het uitvak zoals die op de site van VVV staat omschreven waarschijnlijk zal verdwijnen. Helaas, want het hek dat hoog boven de andere tribunes uitsteekt, is net zo kenmerkend voor de Koel als de trap die de spelers 6 keer op of af moeten. Gelukkig blijft de trap wel behouden. Seuntjens en de van een blessure terugkomende Mlapa scoorden nog voor rust de gelijkmaker en de 2-1. Snel na rust scoorde dezelfde Mlapa de 3-1 en leek de wedstrijd beslist.

Een deel van de Fortuna aanhang bleef hun club steunen terwijl de VVV aanhang bezig was met de gestaakte wedstrijd tegen Feyenoord. Met honderden mobiele telefoonlampjes aan werd een cynisch I Will survive ingezet. Bijgevallen door enkele tientallen fans op de andere zijdes en zelfs vanuit het uitvak. Beide supportersgroepen krijgen van mij maar één punt van kritiek. Het “Your support is fucking shit” van Fortuna en het “Ze zijn er wel, je hoort ze niet” vanuit VVV was niet terecht. De fanatieke fans van beiden kanten hebben zich de hele wedstrijd laten horen. Het zijn uiteraard niet de aantallen die andere clubs op de been brengen, maar beiden hebben zich van hun beste kant laten zien.

Na de 3-2 werd het nog even spannend en kreeg Fortuna nog kleine kansjes op meer. De aansluitingstreffer viel te laat en de 3 punten bleven in Venlo. Venlo, hard op weg om voor het tweede jaar op rij de beste club van Limburg te worden en Sittard, op deze manier serieus kandidaat voor een langer verblijf in de eredivisie. Een besef dat de Fortuna fans waarschijnlijk niet hadden toen de teleurgestelde Fortunezen op het veld het uitvak bedankten, beantwoord met een “we love you Zitterd, we do”, terwijl de VVV’ers aan de andere kant op de cynische tour bleven met “Wij gaan Europa in”.

Een mooie Limburgse derby, zonder echte rivaliteit. Die gaan we wel zien bij MVV-Roda volgende week. Venlo en Sittard genieten ondertussen van een interlandweekend.

2 gedachten over “VVV-Venlo – Fortuna Sittard (3-2, 10-11-2018)

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: