STVV – Club Brugge (2-2, 27-10-2018)

Een vrije vrijdagavond en dus een Belgische groundhop. Kaarten voor STVV (Sint Truiden) tegen Club Brugge waren niet in de vrije verkoop, dus moesten er lokale supporters worden gezocht die ons aan kaarten wilden helpen. Gelukkig bood twitter uitkomst en waren twee kaarten snel geregeld. Om 18:00 dus de auto in en koers naar België.

Aangekomen bij Stayen, het stadion van STVV regent het pijpenstelen. Parkeren in een van de kleine zijstraatjes rondom het stadion en op naar de plek waar we de kaarten in ontvangst nemen. Gelukkig nog lekker oldskool kaartjes. Goed voor de verzameling. Oproep aan alle voetbalclubs. Hou op met die geprinte kaartjes om een paar tientjes te besparen. Gun de jongetjes van tegenwoordig, ook die van boven de 30, hun voetbalkaartjesverzameling! Via de regen spoeden we ons naar het stadion. Op zoek naar ingang CDE, snel naar binnen en net op tijd onze plekken bereikt.

Met plekken op de familietribune en uitzicht op de fanatieke kanaries, de bijnaam van STVV, en het uitvak van de boeren, bijnaam van Club Brugge, die met ruim 1.000 uitsupporters de gehele zijde achter het doel tot hun beschikking kregen begon de wedstrijd te leven. Een zeer fanatieke stadionspeaker zweepte de thuissupporters op om de opstellingen luidruchtig mee te roepen. Geen idee of het invloeden van de Japanse eigenaar zijn of van Amerikaanse ervaringen, maar het doet nogal gemaakt aan. Dat is anders als hij vlak voor de wedstrijd de supporters op begon te zwepen. Het enthousiasme slaat over op de tribunes en zelfs de tifo actie wordt aangekondigd.

Vanuit onze plek is moeilijk te zien of de circustent en het doek met Circus of Hell gedrukt was of gewoonweg van een speciaal soort geïmpregneerde materialen is gemaakt. Mijn supportershart hoopt dat het zelf is gespoten. Waar mijn supportershart ook blij van wordt is de blauw gele pyro die de tifo actie ondersteunt. De actie lijkt goed gecoördineerd met de beveiliging van STVV, want stewards houden toezicht op het afgestoken vuurwerk. Het stadion vult zich met rook en als een soort moderne mistwedstrijd wordt de wedstrijd afgetrapt.

De spelers van STVV lijken aangestoken door de steun vanaf de tribunes. Ze voetballen beter dan Club en dwingen kansen af. Ze komen dan ook verdiend op 1-0, tot groot genoegen van de thuissupporters. Het uitvak is op te delen in twee delen. Het uitvak rechts beneden is continue hoorbaar, slechts zelden gesteund door de overige supporters op de tweede ring. Zij zijn alleen te horen als Club de 1-1 maakt na een omstreden penalty toegekend na ingrijpen van de VAR en na de 2-1, na slecht verdedigen van STVV. De thuissupporters achter het doel die middels een doek laten zien een vriendschappelijke band met MVV Maastricht te hebben houden er een traditioneel Ultra repertoire op na. In Nederland bekende melodieën als “90 minuten lang” passeren de revue, uiteraard met eigen teksten. De lange zijde supporters laten zich vooral horen met een begeleidend geklap en met het herhaaldelijk scanderen van “maffia, maffia” uit onvrede over scheidsrechterlijke beslissingen. Heerlijk actueel twee weken na de invallen van de Belgische justitie bij verschillende Belgische clubs en scheidsrechters.

Een mooie vermelding is de mogelijkheid om, net zoals in meerdere Belgische stadions, in de rust naar buiten te lopen waar eet- en drinktentjes staan. Prima patat en snacks voor een prima prijs. Nog een leuk gesprek met lokale supporters die ervan staan te kijken dat Nederlandse Ajacieden de moeite nemen om STVV te bezoeken. Ze geven aan een hekel aan Club te hebben, maar dat die hekel niet kan tippen aan de rivaliteit met de Smurfen van Genk. Tussen de twee Vlaamse steden zit ruim 30 kilometer.

De sfeer wordt uiteraard beter na een blunder van de Club Brugge verdediging en de meest knullige eigen goal van het jaar. Ondanks dat STVV alles op alles zet om de verdiende winnende goal te maken blijft het op 2-2 staan. Een zwaarbevochten maar dikverdiend punt voor de Kanaries wordt beloond door een staande ovatie van de thuissupporters. Voor ons reden om dik tevreden terug naar huis te rijden. De terugweg gebruikend om een vlogje met wat sfeerbeelden te monteren en te plaatsen. Een vlog dat helaas binnen twee weken door YouTube wordt verwijderd met de mededeling dat we auteursrechten schenden. Meteen maar even een mail naar de Jupiler Pro League gestuurd met de vraag wat dan exact niet mag. Het antwoord luidt als volgt: “Het filmen van beelden in het stadion (hetzij wedstrijdbeelden, hetzij sfeerbeelden) is verboden voor niet rechtenhouders vanaf aankomst spelersbussen tot een halfuur na de wedstrijd.
Enkel onze rechtenhouders mogen in deze embargo periode filmen, vandaar dat uw video verwijderd werd.
Dank voor uw begrip en hopelijk houdt dit je in de toekomst niet tegen om onze stadions te bezoeken”.

Uiteraard geen reden om weg te blijven bij Belgische voetbalwedstrijden, maar wat een enorme flauwekul. Laat mensen hun ervaringen met elkaar delen. Niet teveel, want voetbal beleef je vooral door om je heen te kijken en niet op je scherm, maar neem deze volkssport niet af van het volk. Commerciële flauwekul. Een kleine smet op een mooie avond! STVV gaan we zeker vaker bezoeken! 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: