Uitsupportersverbod Ado – Ajax

Dit blog gaat vrijwel altijd over wedstrijdbezoek. Van Ajax en groundhoptrips. Helaas gaat dit blog soms over de onmogelijkheid om wedstrijden te bezoeken. In dit geval om het uitsupportersverbod dat al 12 jaar geldt tussen Ajax en ADO. Een uiteenzetting van de feiten en waarom wij denken dat de veiligheidsargumenten pure flauwekul zijn. 

Voorgeschiedenis

Zondag 12 september 2004. Bij de wedstrijd tussen ADO en Ajax worden meerdere ‘kwetsende’ en ‘discriminerende’ teksten gescandeerd door ADO supporters. Onder andere Silvie Meis, de vriendin van Ajacied Rafael van der Vaart, wordt lang kwetsend toegezongen. Op 3 december 2004 wordt uitspraak gedaan door de KNVB. ADO krijgt een boete van 25.000 euro en er zijn geen ADO supporters welkom bij Ajax – ADO op 30 januari 2005. 

Vervolgens vinden buiten de wedstrijden om een aantal incidenten plaats. In de periode tussen 30 januari 2005 en 10 februari 2006 vinden incidenten plaats rondom beide supportershonken. Mensen worden opgepakt en veroordeeld. Resultaat: op 12 februari waren geen fans van Ajax welkom in Den Haag. Op 14 maart 2016 werd bekend dat beide gemeenten en beide clubs overeen waren gekomen voor 5 jaar geen fans mee te nemen naar onderlinge wedstrijden, met de mogelijkheid de straf met 2 jaar te verlengen.

Tijdens seizoen 2017/2018 lootte Ajax in de KNVB Beker de zaterdagamateurs van SVV Scheveningen. In verband met veiligheid moest die wedstrijd van de Haagse Burgemeester Krikke worden gespeeld in het stadion van ADO. De straf, die al 4 seizoenen zou zijn verlopen, werd ook voor deze wedstrijd gehanteerd. Ajax fans kondigden een demonstratie aan voor zondag 20 september, tijdens de wedstrijd ADO – Ajax, en kregen uiteindelijk ook toestemming om te demonstreren op de Koekamp in Den Haag. De demonstratie ging uiteindelijk niet door omdat er door de gemeente Den Haag toezeggingen werden gedaan voor een serieus plan van aanpak om supporters welkom te heten vanaf seizoen 2018/2019. In september van dit jaar werd dan ook gecommuniceerd dat er een akkoord zou zijn. Bronnen binnen de Stopera bevestigden dat gemeenten en clubs tot die afspraak zouden zijn gekomen. Fans van ADO en Ajax waren weer welkom bij onderlinge wedstrijden.

Veiligheid als argument?

Op dat moment ging de Haagse politiek zich ermee bemoeien. Damiën Zeller van de partij Hart voor den Haag/Groep de Mos gaf aan van de “12 jaar zonder supporters 112 jaar te willen maken“. Deze politieke leugenaar gaf daarbij als reden dat er veel minder politie inzet nodig was bij wedstrijden van Ajax, en dat dat “mede kwam door  het weren van Ajax supporters”. De cijfers van -37% zijn in het hele onderzoek niet te herleiden naar een jaartal waarin nog Ajax supporters kwamen. Sterker nog, de reden volgens Hans Nering Bögel, coördinator voetbaleenheid Den Haag in het rapport Jaarverslag voetbal en veiligheid 2017/2018 (pagina 22) is als volgt: “Wij hadden de mazzel dat we elf jaar geleden een nieuw stadion kregen. Dat was een kans om van het begin af aan betrokken te zijn en invloed te hebben op de inrichting, infrastructuur en een goed camerasysteem. Een goede inrichting kan helpen om inzet te verminderen. Denk mee over aanlooproutes, bussluizen. Zelfs over de positie van het uitvak”. Deze lezing wordt bevestigd door  publicaties die melden dat het stadion van ADO in 2008 pas eredivisiewaardig werd bevonden na aanpassingen op basis van een rapport van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. De veiligheidswinst komt dus volgens twee bronnen niet door het weren van Ajacieden. Kortom. Politieke bangmakerij op basis van verzonnen feiten. Sterker nog. Supporterscoördinator van ADO Koos Roeg stelt: “Wie zich hier misdraagt, wordt vroeg of laat gepakt!”. Deze lezing wordt ook bevestigd door Marcel van der Holst, manager stadion en veiligheid bij ADO.

Dus: Hans Nering Bögel, coördinator voetbaleenheid Den Haag, Supporterscoördinator van ADO Koos Roeg en manager stadion en veiligheid bij ADO Marcel van der Horst roepen om het hardst dat het het veiligste stadion van Nederland is en dat iedereen die iets uitvreet wordt gepakt. Kan niets mis gaan lijkt ons. Het veiligheidsargument is dus flauwekul

Politieke druk

Maar ook druk gebaseerd op politieke verzinsels kan blijkbaar effect hebben. Op 6 november 2018 werd de eerder genoemde positieve beslissing dan ook teruggedraaid. De NOS zegt: “Volgens de burgemeester is er “buitensporig veel” politie nodig om de veiligheid van de toeschouwers te garanderen en was er bovendien bij ADO-supporters weinig animo om het verbod op te heffen. Zij zullen de wedstrijd in Amsterdam, waarvoor ook al jaren een verbod geldt op uitsupporters, ook niet bijwonen”. Ook dat laatste is een leugen. Ajax gaf in 2012 al aan dat de ADO fans weer welkom waren in Amsterdam. Het huidige besluit om het verbod toch weer te verlengen is niet in overleg met Ajax genomen. Ajax moest het nieuws vernemen uit de media en werd later die dag per mail op de hoogte gebracht. Ajax heeft in een officieel statement laten weten zwaar teleurgesteld te zijn.

Gewoon geen zin

De conclusie is dat we inmiddels in het vijfde seizoen ná de uiterste einddatum van de straf zitten. Dat er geen bewezen veiligheidsrisico is. Het argument dat het politie inzet scheelt is nergens onderbouwd. Sterker nog, gebaseerd op door lokale politici zelf verzonnen feiten. Uitspraken van drie voor de veiligheid verantwoordelijke functionarissen en onafhankelijke publicaties zeggen dat het een enorm veilig stadion is en dat iedereen die iets uitvreet wordt gepakt. De in eerste instantie gezamenlijk overeengekomen straf is eenzijdig verlengd door Den Haag. Ajax wil al vanaf 2012 weer supporters van ADO toelaten en heeft dat vorige maand nog bevestigd. Blijft over het argument dat men het in den Haag wel best vindt, zonder Ajacieden. Een stelling die al in 2017 werd bevestigd. Jacco van Leeuwen, voorzitter supportersvereniging Haagsche bluf: “Vooralsnog zegt de meerderheid van onze achterban dat we niet eens het gesprek moeten aangaan met Ajax-supporters. Die wens leeft niet alleen bij onze vereniging, maar ook bij andere supportersgroepen”.

Onze conclusie, op basis van openbaar beschikbare informatie. Den Haag wil gewoon geen Ajacieden op bezoek en komt keer op keer met flauwekulverhalen gebaseerd op verzinsels. En dan komt dus de KNVB aan bod. De @voetbaladvocaat twitterde na bekendmaking dat de ADO hiermee wel eens de licentie eisen van de KNVB zou overtreden. Een publieke waarschuwing zou een eerste stap zijn van de KNVB.

Wij zijn benieuwd!

  1. Welke volksvertegenwoordigers in Den Haag nemen hun controlerende taak serieus en de algemene beginselen van behoorlijk bestuur serieus? Hebben jullie het lef jullie collega raadslid en college van B&W aan te spreken op het niet spreken van de waarheid?
  2. Neemt de KNVB haar eigen licentievoorwaarden serieus? Aangetoond is dat veiligheid geen argument is, maar een drogreden om het werkelijke argument “geen zin” te verbergen. Of verstopt de KNVB zich achter het argument “Wij gaan er niet over”? Dit Den Haag kan blijkbaar geen wedstrijden organiseren. 
  3. Wat is de volgende stap van de Ajax supporters. Volgt toch de beloofde demonstratie? Wordt er een WOB verzoek voorbereid?

Veel woorden om onze frustratie duidelijk te maken en misschien wat dubbelingen. Maar frustratie en boosheid blijven. Mensen die helemaal niets te maken hebben gehad met acties buiten wedstrijden om, van 12 jaar geleden, worden 5 jaar na het uitzitten van de uiterste einddatum van de straf nog steeds gestraft. Een schande voor het openbaar bestuur en een schande voor de eredivisie. Deze onrechtvaardigheid mag niet onbestraft blijven!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: