Wales – Denemarken (1-2, 18-11-2018)

Interlandvoetbal, dus geen Ajax. Ideale mogelijkheid om weer naar Groot-Brittannië te gaan. Naast het uiteindelijke doel van alle 92 Engelse profclubs te bezoeken (#doingthe92) wil ik ook de nationale elftallen op het Britse eiland bezoeken. De volksliederen daar moet je meegemaakt hebben. Community singing 2.0, 3.0 en 4.0. De agenda’s gepakt en dit interland weekend gekozen voor Wales tegen Denemarken en Bristol Rovers tegen Scunthorpe United. Vandaag dus Wales!

Vliegen op Bristol bleek de beste optie te zijn. Met de KLM Cityhopper in een dik uur van Schiphol naar Bristol. Ubertje binnen 7 minuten voor de gate en voor 75 pond in anderhalf uur naar Cardiff. Inchecken in het Ibis hotel tegenover de Motorpoint Arena, vast bekend onder de dartsvolgers, en de stad in. Via het Millennium Stadium  (Principality Stadium) waar de voorbereidingen voor de rygbywedstrijd tussen Wales en Tonga in volle gang zijn op zoek naar een pub voor burgers and drinks.

De straten en pubs kleuren langzaam rood. Vooral gecombineerd met het groen van Wales en in beperkte mate met het wit van Denemarken. In een lange stoet lopend richting stadion. Een wandeling van een half uurtje richting Ninian Park, waar het voormalige Ninian Park Stadium lag. De thuishaven van Cardiff City tot 2009. Een stadion waar ik als Ajacied goede herinneringen aan bewaar, aangezien in dat stadion three little birds een van onze lijfliederen werd. Een van de vele mooie herinneringen.

Rondom het stadion makkelijk de kaartjes omgewisseld. Zelf twee account aangemaakt, op het gemak kaarten geselecteerd, en met de bevestigingsmail en je id krijg je de kaarten netjes in een envelop overhandigd. Sjaaltje voor 5 pond gekocht en de locals gevraagd hoe je Cymru, Welsh voor Wales, eigenlijk uitspreekt. Cumri dus. Door de turnstiles naar binnen en nog een burger to go. Pints kun je er, net als vrijwel overal in GB, gewoon krijgen maar mogen niet het vak op. De omloop blijkt een soort stamkroeg waar de flarden van gesprekken en stadiongeluiden elkaar afwisselen.

Het vak op. We zitten op de Ninian Stand. Naast de Canton stand. Daar staan volgens de website van de FA de fanatieke supporters. Spelers aan de warming up en het stadion loopt langzaam vol. De Denen hebben een klein vakje gevuld. Ik schat 400 man/vrouw en de supporters van Wales warmen de keeltjes met wat rustig gezang. Gesprekken met mijn buurman, die voor Wrexham is en als hij een grote club moest kiezen voor Liverpool zou gaan, over Ajax en het Engels voetbal. De lichtshow bij opkomst doet on Brits aan. De melodie die ze bij PSV draaien mogen ze ook weglaten. Die commerciële flauwekul leidt alleen maar af. Het Deense volkslied wordt respectvol beluisterd. Gevolgd door een anderhalve minuut durend kippenvelmoment. Het volkslied van Wales wordt met zoveel passie gezongen, dat de volumeknop steeds verder open lijkt te worden gedraaid. Ie-de-reen zingt mee. Fan-tas-tisch. Gevolgd door een oorverdovend Wales! Wales! Wales!

De wedstrijd is minder hoogstaand. Wales wekt hard maar kan niet beter. Denemarken kan wel beter maar lijkt het wel best te vinden. Twee kopkansen voor Wales, een enorme misser van Jorgensen en vlak voor rust de 0-1 van diezelfde Jorgensen. De Wales fans houden zich inmiddels bezig met het aanmoedigen van hun ploeg, afgewisseld met het wijzen van de Deense spelers op hun hebzucht. In september ‘staakten’ de Deense selectie in verband met een conflict over hun arbeidsvoorwaarden. De fans van Wales reageren met een ‘Greedy bastards’ (op de melodie van tutututu Lasse Schone) en met een welgemeend ‘You’re only here for the money, here for the money, you’re only here for the money’! Na rust speelt Wales beter, krijgt het van Denemarken ruimte om te voetballen maar blijven echt grote kansen uit. Vanuit de Canton stand wordt een roze rookpot het veld op gegooid die vervolgens door een steward met een soort afvalprikker wordt verwijderd. Dolberg gooit nog iemand over de boarding, krijgt een minuut later Karma op bezoek en uit een counter scoort Denemarken de 0-2. De eerste fans verlaten hun plek om die een minuut later weer op te zoeken na de 1-2 van Gareth Bale. Een lange ballen offensief van Wales levert helaas niets op en zo eindigt de wedstrijd in een 1-2 zege voor de Denen die daarmee deze groep in de nationale league hebben gewonnen.

De wandeling terug naar het centrum is een gezamenlijke tocht van tienduizenden. De pubs in het centrum stromen vol en voetbalsupporters en studenten vormen een gemêleerd uitgaanspubliek. Een mooie afsluiter van een heerlijke voetbalavond. Morgen Bristol Rovers – Scunthorpe United.

Bekijk ook de YouTube video van de sfeer bij Wales – Denemarken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: