MVV – Roda (2-0,18-11-2018)

25 mei en 28 mei 2017. 1 goal besliste het play-offs tweeluik tussen MVV en Roda. 0-0 in Maastricht en 1-0 in Kerkrade. Vooral de 0-0 in Maastricht was verhit, met tientallen supporters op het veld die de confrontatie zochten met de uitfans. Vanaf het moment van de degradatie van Roda kijken de MVV fans uit naar 18 november 2018. De dag om revanche te nemen op de rivaal uit Kerkrade. Ondanks het belachelijke tijdstip van 12:15, stop toch met die onzin, zit de sfeer er al vroeg in. De hele ochtend wordt in Maastricht feest gevierd. Het nodige vuurwerk wordt afgestoken, drankjes worden genuttigd en kelen zingen zichzelf en mede supporters moed in. Gezamenlijk wordt koers gezet richting stadion. Drie personen worden voor de wedstrijd aangehouden maar de sfeer is top.

MVV en Roda zijn twee hele verschillende clubs. Voor veel mensen boven de rivieren ligt er niets tussen Venlo en Maastricht. Maar wie de 100 kilometer van Molenhoek naar Vaals aflegd komt veel culturele verschillen en rivaliteiten tegen. In noord Limburg valt het met die rivaliteiten wel mee. VVV fans heetten vorige week Fortuna nog een warm ‘Welcome back’ tijdens hun onderlinge eredivisie derby. In het zuiden ligt dat anders. De hardwerkende Koempels uit de Oostelijke mijnstreek tegen de ‘chique’ en trotse Sjengen uit Maastricht. Ondanks dat er slechts 30 kilometer asfalt ligt tussen beide stadions worden twee volledig verschillende dialecten gesproken. Groot was dan ook de woede toen begin van deze eeuw enkele keren werd gesproken over FC Limburg of Sporting Limburg. Ik kan me nog een wedstrijd herinneren in 2008, toen het fusiespook weer opdoemde, waarin Roda supporters uit onvrede met de fusieplannen (destijds met Fortuna) hun halve stadion sloopten en honderden stoeltjes op het veld gooiden. In Maastricht noemen ze alles buiten de stadsgrenzen boeren en de buitenwereld ziet Maastricht als arrogant. Alle ingrediënten voor weer een verhitte zuid Limburgse derby. Kom op die Roeije!

De wedstrijd begint met het nodige vuurwerk langs het veld. De ruim 8.000 aanwezige toeschouwers, waaronder een vol uitvak met 550 supporters, ondersteunen hun club vocaal. Het Maastrichtse volkslied schalt van de volgepakte Angel Side. De eerste kans is binnen een minuut voor MVV, maar de kans wordt gemist. De fanatieke MVV supporters laten hun ongenoegen richting de gemeente Maastricht blijken met tekstdoeken. ‘Maastricht derby onwaardig’ staat er onder andere te lezen. Het spel golft vervolgens op en neer waarbij Roda een niet te missen kans via de bovenkant van de lat toch weet te missen waardoor beide teams met 0-0 de kleedkamer opzoeken.

De tweede helft begint met een dreigend Roda. Sterker nog, een goal van Engels wordt, blijkt later, ten onrechte afgekeurd voor buitenspel. In de tegenstoot wordt een overtreding gemaakt en krijgt MVV een penalty. Man of the match Schroijen schiet de pingel binnen en de Geusselt ontploft. Door het hele stadion wordt MVV nu toegezongen. Enkele minuten later slechts onderbroken door een opstootje op het veld waarbij Engels en Ippel rood krijgen. Mooi om te zien hoe Ippel met zijn laatste passen richting kleedkamer de Angel Side opzweept. Het echte derby gevoel. Bij het ‘Ga staan voor MVV’ staan we met z’n drieën op de eretribune op. Gevolgd door twee andere supporters. De overige toeschouwers lachen en beweren dat de eretribune toch niet mee te krijgen is. Blijft bijzonder dat eretribune bezoekers zich te goed lijken te voelen voor echte passie.

Het deert de rest van het stadion niet en het gezang wordt alleen nog maar harder als MVV de 2-0 maakt. Rookpotten achter het doel en fakkels op de lange zijde vuren de Maastrichtse supporters aan. Maastricht viert feest. Op de lange zijde langs het uitvak worden de Roda supporters getreiterd en zelfs de eretribune haakt aan bij het ingezette gezang. Het weinig originele ‘wat zijn die moffen stil’ en ‘schade Roda alles ist vorbei’ zorgt hooguit voor wat overvliegende aanstekers en een enkele Roda supporter die zich aan de bovenkant van de hekken laat zien. MVV laat Roda vervolgens komen maar Roda dwingt niets meer af. Tientallen supporters hangen al in en op de hekken en de stadionspeaker verzoekt de Angel Side nadrukkelijk het veld niet te betreden. De driepunter komt niet meer in gevaar en de Sjengen vieren feest terwijl het uitvak dat moet wachten machteloos toekijkt. Als  uitsupporter snap ik nooit dat ‘ons soort’ zo lang wordt opgehouden terwijl thuisvakken feest vieren. Hek open, bus in en wegwezen lijkt de meest sympathieke en de meest veilige optie.

Roda ziet daarmee het gat met de kop weer drie punten oplopen en MVV op twee punten komen. Vandaag telt de stand echter niet. Vandaag telt dat MVV de baas is van zuid Limburg. Het zal nog lang feest blijven in Maastricht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: