Liverpool en Olympiakos, vriendschap in verdriet.

Elke voetballiefhebber kent ze wel. Spandoeken van andere clubs bij je eigen cluppie in het stadion. Vriendschapsbanden tussen supporters. Vaak uit andere landen. Tijdens buitenlandse tripjes kom je vaak in aanraking met dit soort vriendschappen tussen supporters van verschillende clubs. In gesprek met locals, taxichauffeurs of supporters, of door gezamenlijke spandoeken of stickers. Een mooi excuus om enkele van deze vriendschapsbanden te belichten. Onafhankelijk van wat ik van de specifieke clubs vindt. Vandaag, twee dagen na AEK – Ajax, de band tussen Olympiakos en Liverpool. 

De taxi chauffeur wees ons op de band tussen Olympiakos en Liverpool. Zelf heb ik beide clubs 1 of meerdere keren bezocht. Olympiakos heb ik vanuit een vol uitvak van Vicente Calderon, tegen Atletico Madrid gezien. Vooraf gemotiveerd om tussen 4.000 Grieken te staan en achteraf vooral genoten van EL Frente. Het uitvak bestond uit tientallen fanclubs van Brussel tot Berlijn en slechts 400 Grieken uit Griekenland. Zowel op het veld als op de tribunes was Atletico Olympiakos de baas. Liverpool heb ik meerdere keren gezien. Ik kan me nog een wedstrijd in het Amsterdam tournament herinneren. Litmanen speelde als speler van Liverpool weer voor ons Ajax publiek. Ook de wedstrijd op The Kop tegen Porto was een heerlijke ervaring. Ik blijf een zwak hebben voor het Engelse community singing. Ook het heerlijke uitvak van Porto ging, ondanks de 0-5 in de eerste wedstrijd, 90 minuten helemaal los. Ondanks de 0-0 een heerlijke voetbalavond op Anfield Road.

De basis van de vriendschap tussen beide havenclubs is er een van stadionrampen, waarbij Liverpool op 15 april 1989 in het Hillsborough stadion in Sheffield de heftigste meemaakte. Meer dan 50.000 toeschouwers kwamen die dag samen voor de halve finale in de FA Cup tussen Liverpool en Nottingham Forrest. Om de toestroom van Liverpool supporters te versnellen werden op Leppings Lane End extra ingangen geopend. De toestroom werd daardoor zo groot dat overal mensen in de verdrukking raakten. Teveel mensen op een oude tribune en te weinig crash barrières in te slechte staat maakten de situatie onhoudbaar. De politie verergerde de situatie door ambulances tegen te houden terwijl er nog mensen gered hadden kunnen worden en door achteraf 116 van de 164 getuigen verklaringen te wijzigen of te verwijderen. In 2012 bleek uit 4.000 documenten al dat de rol van de politie discutabel was. In het voorjaar van 2016 werd na nieuw onderzoek de schuld zelfs bij de politie gelegd. De politie en een aantal kranten, waaronder The Sun, probeerden direct na de ramp de waarheid te verdraaien. Nog steeds worden bij thuiswedstrijden van Liverpool flyers uitgedeeld om The Sun te boycotten. Kijk voor een uitgebreid artikel over Hillsborough en de schuldvraag op In de Hekken.

8 Jaar eerder, op zondag 8 februari 1981 vielen 21 doden en 54 gewonden voor een gesloten stadionpoort bij de Wedstrijd tussen Olympiakos Piraeus en AEK Athene in het Karaiskakis stadion. 20 Slachtoffers waren fan van Olympiakos en 1 was AEK supporter, bevriend met een Olympiakos fan. De ramp voltrok zich nadat Olympiakos de wedstrijd met 6-0 had gewonnen en supporters feestend Gate 7 verlieten. Er is weinig informatie te vinden, maar politierapporten noemen als oorzaak dat de poorten van het stadion nog dicht waren en dat fans van de trappen struikelde bij het verlaten van het stadion. De fans die volgden hadden geen idee wat er gebeurde en overliepen tientallen mensen, met dus 21 doden en 55 gewonden als gevolg. Ter nagedachtenis wordt elk jaar op 8 februari een herdenking gehouden waar duizenden fans op afkomen. De tekst “Broeders, jullie leven, jullie zijn degenen die ons leiden” wordt dan uit volle borst gezongen. Tevens zijn 21 stoelen op Gate 7 in het nieuwe Karaikasis stadion zwart ter nagedachtenis aan de slachtoffers. 

De gezamenlijke band werd een aantal keer geuit. Onder andere tijdens de Champions League wedstrijd tussen beide clubs in 2004, waar de fanatieke Liverpool supporters van The Kop een spandoek ontvouwden met de tekst “96+ 21 YNWA”. Olympiakos antwoordde in februari 2014 tijdens de Champions League wedstrijd tegen Manchester United met een “Justice for the 96”. Buiten beide stadions zijn monumenten die aan de rampen herinneren. Zie onderstaande foto’s hoe de monumenten erbij lagen bij ons bezoek. Los van wat je van een club vindt, bezoek de monumenten die de ziel van een club vormen. Mensen die hun liefde voor hun clubs met de dood moesten bekopen. 96 + 22, YNWA!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: