KVC Westerlo – KSV Roeselare (2-0, 1-12-2018)

Een regenachtige route van Nederland naar Westerlo voor de wedstrijd tussen KVC Westerlo en KSV Roeselare. De nummer 4 tegen de nummer 7 van de Belgische Eerste klasse B. Vier grote lichtmasten doemen op en dus parkeren we de auto op de eerste de beste vrije plaats. Nog 500 meter tot het stadion en de flarden van rookpotten doemen op. Rechts ligt het stadion en linke een cafe met een geel met blauw gedrukt spandoek met de tekst “Geen tifo in vak G, dan maar voor het café”. Per mail werd ik later geïnformeerd dat er een tifo aktie was gepland in vak G die was goedgekeurd door de club, maar later werd afgekeurd door de politie. Vandaar het ietswat cynische doek aan het cafe. Ook hier gelden voor voetbalsupporters blijkbaar andere regels en geldt vrijheid van meningsuiting niet. Vrijheid voor tifo en supporters!

Bij het stadion op zoek naar de hoofdingang. Voetbalpuristen dat we zijn willen we een hard copy voetbalkaartje in plaats van die e-ticket flauwekul. Een verbaasde blik en behulpzame glimlach later lopen we met een hard copy kaartje naar ingang 3 om sfeervak G3 te bereiken. Het is een kwartier voor de wedstrijd en op de fanatieke supporters achter de goal en het staanvak bij de cornervlag aan de andere kant na doet het stadion wat troosteloos aan. Er kunnen 8.035 supporters ik het stadion. Er zijn er vanavond minder dan de helft.

De muziekkeuze van de DJ is top. Three little birds schalt uit de speakers. De spelers hebben hun warming up al afgesloten. Het uitvak is slecht gevuld. 39 Fans hebben de 169 kilometer, een kleine twee uur, afgelegd en hebben zich met doeken en een trommel over het uitvak verspreid. De wedstrijd begint en Westerlo heeft meteen het beste van het spel. De kemphanen, bijnaam van Westerlo, op vak G scanderen op de Come on Westel in verschillende varianten. De 10 fanatiekste supporters van Roeselare trommelen rustig door. Geen idee of ze geluid maken. Vak G heeft inmiddels de laatste zin van Rivers of Babylon veranderd in “Heheheho, sing Westerlo” en ook hey Jude krijgt een “jalalala… Weeestel” versie. 

De wedstrijd kabbelt voort. Westerlo is beter maar slordig. Roeselare loert op de counter maar is onzorgvuldig bij de kansjes die ze krijgen. 0-0 bij rust. Tijd voor een grillburger. 5 euro. Maar wel warm en prima te doen!

In de tweede helft staat er een beter Westerlo. Op het veld en op het vak wordt een tandje bijgeschakeld. En met succes. In de 52e minuut komt Westerlo op 1-0. Het feestje wordt gevierd voor de fanatieke supporters. Doelpuntenmaker Petrov draait zich richting de aftrap lopend nog een keer om en naait de supporters met armgebaren nog een keer op. Mooie momenten. Westerlo neemt de wedstrijd stevig in handen en creëert meer kansen. In de 68e minuut volgt de 2-0. Geen goaltune, maar gewoon een ontploffend supportersvak. Zo hoort het! De nummer 32 stormt naar Vak G en vliegt de juichende supporters in de armen. 

De wedstrijd lijkt binnen en de overgebleven supporters van Roeselare scanderen weer iets in onze richting. Geen idee wat ze roepen, maar de begeleidende wanker gebaren zorgen voor een vermoeden. De kemphanen reageren met het cynische “feestje op de bus ole ole” en “We spelen ze van het kaske naar de muur”. Daarna wordt de aandacht weer op de eigen ploeg gericht en haken meer en meer mensen aan met als gevolg dat het feestje luidruchtiger wordt. Op de bij Ajacieden bekende melodie van “in de mooiste stad begonnen” wordt minutenlang en massaal “Wij zijn van de Kempen, we zijn van Westerlo. We eten graag pensen, we komen met de vlo”, gezongen. Navraag leert dat pensen bloedworst is en met de vlo met de fiets betekent. 

Na 6 minuten blessuretijd fluit de scheidsrechter af en barst het feest los. Terwijl de spelers van Roeselare letterlijk alle uitsupporters een hand geven en napraten komen de kemphanen naar hun fanatieke aanhang. Petrov gaat z’n teamgenoten voor en hurkt op het gras. Onder zijn vocale leiding barst een laatste samenzang los en vieren spelers en supporters gezamenlijk hun feestje. Tijd om de auto op te zoeken en naar de tweede wedstrijd van vandaag te gaan. Een leuke avond eindigt echter met een domper. De DJ sluit af met “I will survive”. Tijd om te gaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: