Antwerp – STVV (1-3, 1-12-2018)

Na de wedstrijd tussen Westerlo en Roeselare meteen de auto in en door naar het verderop gelegen Antwerpen. Over de regenachtige Belgische wegen op weg naar De bosuil. Een stukje Engeland in België. Waar steeds meer Belgische clubs de meer zuid Europese en Latijns Amerikaanse Ultra cultuur omarmen is Royal Antwerp FC trots op haar Engelse imago. De ticketshop van Antwerp opent met “Beleef de Bosuilsfeer vanop de eerste rij … boek je ticket voor 90 minuten pure Engelse topsfeer. Wij noemen dit het ‘Antwerpgevoel’!”. Benieuwd naar dit Antwerpgevoel zijn we onderweg naar Deurne-noord voor de topper tegen STVV. 

Eenmaal binnen anderhalve kilometer van het stadion een industrieterrein oprijden en de auto parkeren. Met de meute meelopen in de richting van de brandende lichtmasten. Honderden meters van het stadion waait het gezang je tegemoet vanuit de open hoeken van de statige Engelse tribunes. Vlaggen aan balkons verraden dat ‘the Great Old’ meer is dan een voetbalclub. De oudste voetbalclub van België is de trots van de regio. En deze trots speelt vandaag een heuse topper, want Antwerp staat tweede achter Genk en STVV staat vijfde en kan op twee punten van Antwerp komen.

Voordat we naar binnen gaan eerst naar de receptie. Ook hier willen we een hardcopy kaartje en ook hier ruilen ze onze e-tickets met liefde om voor een écht kaartje. Dan een flinke wandeling om het stadion heen om tribune 4 te bereiken. Op deze noodtribune is het voor mensen zonder abonnement relatief makkelijk om via een accountje op de website kaarten te regelen. Een noodtribune dus, waar een capuchon met warme jas geen overbodige luxe is met het regenachtige weer van vandaag. Maar het lijkt de Antwerp supporters weinig uit te maken. De Bosuil is prima gevuld en het bier vloeit rijkelijk. Een fantastisch uitzicht op T2. De bekende statische tribune waar de harde kern van Antwerp staat. Een tribune waar de verf vanaf bladdert en waar je zelf mag bepalen op welk van de houten bankjes je plaats neemt. Een tribune behangen met spandoeken, waarvan de tekst ‘Recht staan en zingen’ opvalt. Zeker als ook de led boarding waar de club de regie over heeft hierop aansluit met de oproep ‘We zingen ze naar huis’. 

Dat zingen wordt in de eerste minuten vervangen door fluiten, want STVV krijgt al vroeg een penalty. De Limburgers schieten de pingel raak en het half volle uitvak, met een MVV Maastricht vlag, ontploft. De supporters stijlen van Antwerp en STVV botsen nog harder dan de spelers op het veld. De ultra beleving die ik zag bij STVV tegen Club Brugge een aantal weken geleden wordt ook in het uitvak intensief uitgevoerd. De Antwerp supporters zetten daar een massaal gezang, bestaand uit de bekende Engelse melodieën, tegenover. De steun wordt beloond door een terechte gelijkmaker en het stadion ontploft. Antwerp probeert door te drukken en STVV loert op de counter. Als je de kansen echter mist dan krijg je ook in België de deksel op de neus. Vlak voor rust komt STVV vanuit de counter op 1-2. De passie op het veld en op de tribunes gaat met een achterstand de rust in. 

Na rust gaat de Bosuil er nog maar eens achter staan. Vanuit verschillende hoeken worden verschillende songs ten gehore gebracht. De groep op de lange zijde op de hoofdtribune is met het uitvak bezig en in de andere vakken leven hele families enthousiast mee. Het is niet mijn beleving, maar het is wel pure passie. Passie die niet wordt beantwoord op het veld. Zeker niet als STVV op 1-3 komt. T2 probeert het nog met een “Stand up for the antwerp boys” en een cynisch “Always look on the bright Side of Life”. Een enkeling gaat eerder naar huis maar het merendeel blijft tot de laatste seconden.

De wedstrijd zit erop en begeleid door een feestend en zingend uitvak stroomt de Bosuil leeg. Een enorme stoet begeeft zich door de lichte regenval richting auto of café. Met mijn voorkeur in België in het achterhoofd zal Antwerp op het gebied van resultaat nooit mijn favoriete club worden. Al gun ik Antwerp Europees voetbal. Wat een legendarische avonden zouden dat worden. Ik zou iedereen dan ook aanraden een keer een avondwedstrijd in de Bosuil te bezoeken. RAFC hoort in de eerste klasse zodat ook in de toekomst een heerlijk voetbalavondje in de hel van Deurne noord is gegarandeerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: