PEC – Ajax (1-4, 8-12-2018)

PEC uit. Kunstgras, regen en zaterdagavond. Een combinatie waar zelfs de meest positieve Ajacied de laatste jaren geen zekere twee op het toto formulier in durfde te vullen. Toch met vertrouwen de auto in. PEC uit is voor ons Ajacieden een van de weinige autocombi’s. Met VVV-Venlo, Heerenveen en Heracles hebben we volgens mij vier wedstrijden die nog een beetje op vrij vervoer lijken. De instructies in de info mail zijn duidelijk. Tussen 18:30 en 19:15 aanwezig zijn. Parkeervignet achter het raam en voor de volledigheid is alcohol op de parkeerplaats niet toegestaan. Het preventieakkoord zou trots zijn.

Waar we niet trots op zijn is wederom de bangmakerij van de media. De Stentor kopt vanmiddag groot: “Extra politie in Zwolse binnenstad moet confrontatie supporters PEC en Ajax voorkomen”. Social media stromen vol met verontwaardigde reacties. Die reaguurders hebben het artikel waarschijnlijk niet helemaal gelezen. Het laatste citaat is: ,,Maar het is niet zo dat we geluiden hebben gehoord over afgesproken vechtpartijen of iets dergelijks’’. Gewoon bangmakerij dus.

Onderweg naar Zwolle komt de regen met bakken uit de hemel. Doet me denken aan de eerste keer Zwolle uit. De opening van het nieuwe stadion in 2008 werd gecombineerd met de afscheidswedstrijd van Jaap Stam. ‘S middags een drankje in Wezep. Nerveuze agenten op het station. Een stadion waar ze wat kit randjes waren vergeten, want het regenwater dreef met bakken langs de muur het stadion in. En boven in het uitvak Bobby Haarms. De goede beul werd door het uitvak toegezongen en onderging deze steunbetuiging geroerd. Een jaar later overleed Bobby. Volgens mij eindigde de wedstrijd in 3-3. Niet belangrijk toen. Vandaag gaat het echter wel om het resultaat.

De parkeerplaats op en omwisselen maar. Uitkaart scannen en een wedstrijdkaart in ontvangst nemen. Door de fouillering en een stadionhap scoren. Complimenten voor PEC waar je ook als uitsupporter met de pin kunt betalen. Lezersvraag van de dag: Zijn er andere uitvakken waar je met de pin kunt betalen? Wij weten zo geen andere clubs te noemen. Als we het dan toch over de catering hebben. Laat de worst achterwege en kies het broodje bal. Scheelt je drie dagen kiespijn. Bewapend met een broodje bal en een cola het uitvak op. Het net hangt netjes opgerold in de hoek van het vak en het zicht op de goal aan de uitvak kant van het veld is nog steeds klote. Doekjes worden opgehangen en de zich opwarmende spelers toegeklapt. De spelers gaan naar binnen om enkele minuten later weer naar buiten te komen.

Het regent nog steeds hard en de sfeer aan het begin van de wedstrijd is van beide kanten wat ingehouden. Daar passen de spelers zich probleemloos op aan. Ajax breit wat en komt niet echt in de problemen. Met goals van Huntelaar en de Jong loopt Ajax uit naar 0-2 en lijkt een makkelijk avondje in de maak. Niets is minder waar als vervolgens in een paar minuten bij Ajax Donny van de Beek en André Onana geblesseerd uitvallen. Met je klote kunstgras. Meerdere spelers aan beide kanten moeten worden behandeld of vallen geblesseerd uit. Snel afschaffen. Als je betaald voetbal wil spelen dan moet je een grasmat neer kunnen leggen.

Ondertussen schiet aan de andere kant van het stadion de vlam in de pan. Vanuit het uitvak onmogelijk te beoordelen, maar er zullen wel wat juichende Ajacieden in een thuisvak hebben gezeten. De orde werd hersteld door de gele hesjes die daarmee duidelijk een andere rol hebben dan enkele van hun collega’s in Frankrijk en België. Als de steeds slordiger wordende Ajacieden door  dom balverlies ook nog eens Zwollenaren een op een tegenover Lamprou zetten kan de 1-2 niet uitblijven. Lamprou redt in eerste instantie nog fraai, maar de corner wordt door Schone in eigen doel gewerkt. Niet lopen zeiken op onze keeper van 1 meter 29, maar het vele onnodige balverlies voor zijn neus.

Met Lamprou hebben we meteen de Ajacied te pakken die voor de meeste verdeeldheid zorgt in het uitvak. Een “Lamprou kakkerlak” van bovenuit het vak wordt met boze blikken beantwoord. Een deel klapt hem toe en een heel klein deel fluit. De grootste groep is blij dat er een ritmisch Ajax gevolgd door handgeklap wordt ingezet. Natuurlijk had Ajax Lamprou nooit moeten halen. Niet eens vanwege zijn Feyenoord verleden, maar wel vanwege uitspraken over Ajax. Maar als hij dan toch in ons mooie shirt speelt dan fluit je hem niet uit. Sinds zijn komst valt hij op door fanatisme. Fanatisme dat krediet verdient. Hij zal nooit een publiekslieveling worden, maar uitfluiten doe je niet. We gaan rusten met 1-2.

Zwolle gaat in het begin van de tweede helft op zoek naar de gelijkmaker. Ajax lijkt het wel te geloven. Duels worden verloren. Ballen komen niet aan. Zeiken tegen de scheids en medespelers. Het kan nog wel eens een vervelende avond worden. Twee uitzonderingen wat mij betreft zijn Huntelaar en Tadic. Zij lijken steeds meer te beseffen dat vanavond de mouwen moeten worden opgestroopt. Huntelaar verzaakt nooit. Altijd alles geven. Dat is wat we willen zien. Daarom is KJH een held. Ook het uitvak lijkt door te hebben dat er meer moet worden gegeven voor de punten. De helft van het uitvak haakt aan. De andere helft lijkt in gedachten elders. Jammer dat gemotiveerde jongens geen kans krijgen omdat hun mogelijke plek wordt bezet door anderen. Het hoeft geen 90 minuten, maar als je op 1-2 staat dan ga je er gewoon achter staan. Doorzetten van Tadic na ruim een uur levert de 1-3 op. De buit lijkt dan toch binnen. Ajax komt niet meer echt in de problemen en loopt nog uit naar 1-4.

Het eindsignaal klinkt. Slecht spelen maar toch redelijk probleemloos winnen. Dat hebben we wel eens anders gezien. Spelers en uitvak bedanken elkaar. De spelers lopen de spelerstunnel in. Op weg naar de warme douche en bus. Wij druipen af het natte parkeerterrein op. Op zoek naar onze auto’s waarmee we na een half uur te hebben gewacht richting Amsterdam worden gedirigeerd. De natte nacht in. Verheugend op woensdag. Thuis tegen Bayern, voor de eerste plek in de Champions League poule. Tot dan!

 

 

Een gedachte over “PEC – Ajax (1-4, 8-12-2018)

Voeg uw reactie toe

  1. Leuk stukje weer. Ook vanaf de bank zag het er een beetje lamlendig uit. Ben het met je eens dat we Kostas -nu hij Ajacied is- moeten steunen. Aan een onzekere goalie hebben we nóg minder. Hoop dat we woensdag weer het Ajax zien waar we zo ontzettend trots op zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: