Ajax – Bayern (3-3, 12-12-2018)

Thuis tegen Bayern. Exact 20 weken na Sturm Graz thuis. In die 20 weken speelde Ajax 11 Europese wedstrijden. 7 keer gewonnen en 4 keer gelijk. 21 goals voor en 6 tegen. 20 weken geleden hadden we ervoor getekend. Zelfs na de loting had ik ervoor getekend. Toen was de hoop dat Bayern al geplaatst zou zijn en met een B elftal af zou reizen en we daarmee een tweede plek veilig konden stellen. Maar het liep anders. Overwintering in de Champions League is al veilig gesteld en Ajax toont al 20 weken weer een heerlijk aanvallend Amsterdams smoelwerk. Vanavond tegen Bayern om plek 1 in de poule. 

Toch is er minder wedstrijd spanning dan bijvoorbeeld uit tegen Benfica of uit tegen Athene. Want eerste of tweede in de poule geeft dan kans op een mindere tegenstander, met Spurs, Atletico, Liverpool en Man United wordt ook dat geen walk in the park. Maar toch. Europese wedstrijdjes halen het beste in de Johan Cruijff Arena naar boven. Dus minder gespannen, maar toch gemotiveerd richting Amsterdam.

2.600 Bayern fans waren afgereisd naar Amsterdam om het uitvak te bevolken. Een dikke 47 euro betaalden ze ervoor. Blijkbaar was Ajax bang voor veel Bayern supporters in de thuisvakken, want in de dagen voor de wedstrijd werd gewaarschuwd voor strenge controles op marktplaats kaarten en op ‘home support only’ beleid. Een prijs die net onder de 52,50 lag die wij in München betaalden. Een prijs die de fanatieke supporters van Bayern ertoe aan zette bij de thuiswedstrijd een tekstdoek te showen met ‘Twenty is plenty – price cap for awaytickets now!’. Een oproep waar ik me alleen maar bij aan kan sluiten! Clubs zouden het uitsupporters veel makkelijker moeten maken. Als je beelden ziet in Duitsland van 10.000 Schalke supporters in Dusseldorf, of de regels van the FA waar in de FA Cup 15% van de tickets ter beschikking wordt gesteld aan de uitclub, dan kunnen we daar in Nederland nog veel van leren. Hier liegen we om uitsupporters te weren. Blij dat Ajax vandaag stelling nam en bij Feyenoord de kaarten opeist voor de Klassieker en bij de Haagsche burgemeester Krikke om opheldering heeft gevraagd voor haar beleid. Maar genoeg frustraties. Voetballen!

Het uitvak is uitgerust met een meterslang spandoek met de tekst ‘Durch ganz Europa nur mit die FCB’. Helaas werd dat stukje vakmanschap onzichtbaar tijdens een of andere overtrokken lichtshow. Stop daar gewoon mee. Als ik een lichtshow in de Arena wil zien ga ik wel naar ADE. Gelukkig wachten de Bayern fans met hun honderden vlaggen en tientallen strobo’s tot de lichten uit waren. Op de dag dat Michael van Praag fake news tweets plaatst met zogenaamde pyro slachtoffers wat later slachtoffers van een vuurwerk ramp in Misurata (Libië) blijken te zijn, laat Bayern zien hoe mooi een goed georganiseerde pyro eruit kan zien. Thuis en uitfans zijn er klaar voor. 

Ajax begint fel. Op het veld en op de tribune wordt een soort kamikaze voetbal gespeeld. Vol passie en pressie op de bal en in de duels. Nadeel is dat als de passing dan net niet zuiver genoeg is dat je dan enorme ruimtes weg geeft. Aangezien Bayern in betere doen is dan tijdens de thuiswedstrijd combineren ze er een aantal keer makkelijk doorheen, met als gevolg de 0-1 van Lewandowksi in de 13e minuut. Enkele tellen valt de Arena stil en is een juichend uitvak hoorbaar. Snel pikt zuid de draad weer op en worden de spelers weer naar voren geschreeuwd. Naarmate de eerste helft volgt vallen de zijkanten van zuid 1 meer en meer stil en wordt weer zichtbaar en hoorbaar dat op zuid 2 genoeg mensen staan die vanuit sfeeroogpunt een plekje beneden verdienen. Ajax krijgt wat kansen, Onana pakt een paar wereldbollen. Ajax claimt wat pingels en doet niet onder voor Bayern. Het volwassen Bayern gaat met een voorsprong op het gretige Ajax rusten.

En toen kwam de tweede helft. Eentje die alles had. Ajax begint weer fel. De Arena gaat erachter staan. Kleine kansjes en grotere kansen. Goed doorzetten van Donny, bal voortrekken. Tadic. 1-1! De Arena ontploft en gaat er nog eens achter staan. Nog meer kansen. Scrimmage aan de zijlijn. Geen idee wat er gebeurt. Rood voor Wöber. De hele Arena fluit bij balbezit van Bayern en zingt bij balbezit voor Ajax. Dan een karatetrap van Müller die Tagliafico bijna onthoofd. Wat een mafkees. Weer rood. Vlak voor tijd. Penalty Tadic. Spanning. Aanloop. GOAL! 2-1 voor. Nog een paar minuten en we hebben deze poule gewonnen. Weer een paar minuten later. Ajax laat Bayern teveel komen. Scrimmage voor de goal. Penalty Bayern. Onana kiest een hoek en Lewandowski plaatst hem in de andere hoek. Fuck. 2-2. De spelers van Bayern lopen juichend naar de cornervlag. Provocerend wordt de vuist naar van 124 gebald. Aanstekers en bier worden gegooid. Niet. Doen. Gewoon. Je dupeert je club ermee. Ook al is die Rafinha met z’n gebaartjes een ontzettende kneus. Niet doen! Door. Gaan. De hele Arena staat inmiddels. Ajax loopt maar wat. Geeft teveel ruimte weg. Koman krijgt de ruimte voor een schot en schiet de 2-3 achter Onana. Dit is mijn club wordt ingezet. Huntelaar komt erin. Ajax geeft niet op. Zeven minuten blessuretijd. De Arena zet nog een keer aan. Huntelaar mist een kans. Naait het publiek nog een keer op. Huntelaar weer aan de bal. Legt hem breed in plaats van zelf te schieten. Tagliafico. 3-3! Iedereen probeert de bal te pakken. Tagliafico krijgt nog geel. Ajax speelt nog een lange bal. En voor m’n gevoel net te vroeg fluit Turpin af. De Ajacieden liggen verslagen op het veld. 

En dan een moment dat we nooit gaan vergeten. Een van de mooiste 90 minuten lang ooit. Zonder snaren en met een massaal handgeklap zet heel zuid aan. 90 MINUTEN LANG. De spelers lopen met het hoofd gebogen hun ronde. VOOR ONZE CLUB UIT AMSTERDAM. Harder. GEKKENHUIS OP DE TRIBUNE. Ook Oost haakt aan. NIEMAND DIE ONS STOPPEN KAN! De spelers staan voor zuid. 20.000 man op zuid en oost zingt ze toe. Harder. Harder. De spelers staan voor m’n gevoel minuten voor ons vak. Dit is Ajax. Alles geven. Passie. Energie. Klasse. Dit is waar ik van hou. En ondanks de 3-3 fucking trots. 12 Europese wedstrijden in 20 weken. Ongeslagen. Teleurgesteld zitten we nog een kwartier in de leeg lopende Arena. Morgen de uitspraak van de UEFA over de gebeurtenissen in Athene. Maandag de loting. Zondag de Graafschap thuis. Nu eerst bijkomen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: