Ajax – De Graafschap (8-0, 16-12-2018)

Wakker worden in een sneeuwwitte omgeving. Zondag 16 december. Hardlopen en daarna De Graafschap thuis. Laatste thuiswedstrijd van 2018. Voelt wel een beetje als een tussendoortje na de fantastische Europese wedstrijd tegen Bayern thuis afgelopen woensdag en de uitwedstrijden tegen Roda voor de beker en Utrecht voor de Competitie komende week.

Gelukkig is daar Twitter. @sportzeloot bracht de motivatie toch wat terug met zijn tweet: “Het is 953 dagen geleden dat Ajax voor het laatst op De Graafschap stuitte. Het was ook de laatste dag dat Ajax bovenaan stond”. De dag in Doetinchem die de 1 na zwartste was in mijn supportersleven, en tegelijk het tot nu toe mooiste Europacup seizoen in mijn supportersleven inluidde. Hopen dat de spelers scherp zijn vandaag.

Een klein uurtje voor de wedstrijd bij het stadion. Een tam sfeertje rondom de Johan Cruijff Arena. Snel naar binnen. De vrieskou uit. Een woud van mutsen, handschoenen en sjaals voor de ingang van Zuid J. Een laatste drankje wordt naar binnen gegooid voor de fouillering. De trappen op en een drankje scoren. Plek opzoeken op het nog verre van volle vak. De laatste minuten stroomt de Arena vol. Of ja, vol? Op enkele duizenden na die blijkbaar weer iets beters te doen hebben. Lever lekker die seizoenskaart in of leen hem uit. Genoeg gemotiveerde supporters die jullie plek wel eer aan doen. Vooral west eerste ring lijkt met een of andere boycot bezig. Gelukkig trekt de speler van de week zich hier weinig van aan. 2.818 keer (!!!) keer hooghouden. Ik denk dat 80% van de mensen al kramp krijgt van zo lang van het ene naar het andere been hupsen zonder bal. 

De vocale scherpte op de tribune ontbreekt. Op enkele tientallen fanatieke jongens van UA na is vrijwel iedereen bezig met het nabespreken van afgelopen woensdag of andere blijkbaar interessante gesprekken. De 500 meegereisde Superboeren hebben enkele honderden witte en blauwe banners meegenomen. Een metersgroot tekstdoek met DUR KUM eronder en klaar je tifo actie. Een snelle blik op de de Vi app leert dat er geen spelers in het blauw wit spelen die zo heten, dus Google moet uitsluitsel brengen. Durkum blijkt Nedersaksisch voor Doetinchem te zijn. Weer wat geleerd. Maar goed. 500 man sterk en visueel en vocaal aanwezig. Daar kunnen veel clubs een voorbeeld aan nemen!

Ondertussen is de wedstrijd begonnen. Na enkele minuten wordt op Zuid 1 het eerste van een serie tekstdoeken uitgerold. “Ruud je bent de naam Haarms niet waard”. Korte tijd erna gevolgd door “R. Haarms oprotten”. Ruud is de stiefzoon van oer Ajacied Bob Haarms. Voor de reden achter deze doeken heb ik de tekst van AFCA Supportersclub geknipt. Ten tijde van de laatste levensjaren van Bob heeft stiefzoon Ruud menig betrokkene diep gekwetst. Tijdens de feestdagen werd er niet naar Bob omgekeken. Deze dagen bracht hij door bij supporters thuis. Terwijl Bob in het ziekenhuis lag, hebben supporters zijn huis woon klaar gemaakt en een elektrisch karretje voor hem aangeschaft. Vervolgens heeft Ruud, buiten medeweten van Bob, zijn huis weer leeggehaald en in een later stadium zelfs zeer waardevolle spullen, bestemd voor het supportershome, achterover gedrukt.

Bob Haarms, “De Goede Beul”, werd tijdens zijn ziekbed verzorgd door vrienden en bekenden. Niet door zijn stiefzoon Ruud. In een later stadium heeft hij toegezegd Bob toch te gaan verzorgen, maar hier kwam hij in een brief(!) weer op terug. In deze brief gaf hij tevens aan dat Bob een waardeloze vent en vader is geweest, hij niets meer met hem te maken wilde hebben en het contact zou verbreken. Hij gaf Bob vervolgens zakgeld. Dat was alles: Zakgeld!

Na het overlijden van Bob kwam Ruud wel weer in beeld en wilde opeens alles regelen. Hij liep zelfs voor de kist uit. De begrafenis werd betaald door Ajax. De supporters betaalden de grafsteen middels een collecte. En wat deed Ruud? Niets! Ja, hij zorgde ervoor dat het logo van Ajax niet op de grafsteen prijkte. Iets wat juist een wens was van Bob en de supporters en ook door hen zo ontworpen was. Over clubliefde gesproken! Het graf wordt bovendien (nog steeds) door supporters onderhouden. Ruud Haarms ziet hier absoluut niet naar om.” Reden te meer om Ruud Haarms niet als lid van de Bestuursraad van onze mooie club te willen. Prima doeken dus!

Ook in de richting van de bezoekende supporters van Brigata Tifosi wordt een tekstuele sneer uitgehaald. “BT: 15 jaar faam? Jullie hadden niet meer mogen bestaan!” Een verwijzing naar de ongeschreven regel tussen Ultra groeperingen dat zodra je doek gejat wordt, dat je dan ophoudt te bestaan. Zo heeft de bekende Ultra groep van AC Milan, Fossa Dei Leoni, zichzelf in 2005 na 37 jaar opgeheven omdat de Ultras van Juventus het groepsdoek afpakten. En exact dat is wat er met het Brigata Tifosi doek van de Graafschap gebeurde in maart 2009. Op het plein voor de noord zijde van de Arena werd het doek afgepakt en poserend met het doek, ondersteboven, bij het supportershome werd de ‘overwinning’ geclaimd. BT doekte (slechte woordgrap) haar groep echter niet op omdat ze het een laffe actie vonden. Vandaar dus de reactie van vandaag. 

Vocaal blijft het uitvak vandaag overigens moeiteloos overeind. Vlaggen, drums en gezang gedurende de hele eerste helft. Ze presteren beduidend beter dan hun clubgenoten op het veld. Kinderlijk eenvoudig combineren de Ajacieden zich naar een tiental kansen in de eerste helft, resulterend in een 3-0 ruststand. Vooral de derde goal laat een gênant klasse verschil zien. Lekker trouwens dat Ziyech na de 3-0 meteen de bal uit het net haalt en in gestrekte draf weer naar de middenstip loopt. De wil om door te gaan. Daar hou ik van!

De tweede helft gaat Ajax door met voetballen en kansen creëren. Uiteindelijk worden er nog 5 goals gemaakt waarbij de goals van Ziyech en een van de goals van Blind fantastisch waren. 8-0 winst en na 16 wedstrijden een doelsaldo van 57 voor en 7 tegen. En dat nadat we enkele weken geleden na wedstrijden tegen Willem 2 en ADO stikchagrijnig weg gingen om alle gemiste kansen. Dat chagrijn is nu ver te zoeken. Er lijkt zelfs nog iets van sfeer te ontstaan op Zuid 1. Zo werd een verplicht tussendoortje een mooie voetbalmiddag. 

Een middag waar de supporters een snipperdag nemen maar de spelers de steun ook niet nodig lijken te hebben. De 51e wedstrijd van dit kalenderjaar. Nog 2 te gaan en 2018 zit er voor Ajax op. Nog 2 keer alles geven en we hebben een prima eerste seizoenshelft gehad. Woensdag Roda uit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: