Beste Michael van Praag

Beste Michael van Praag,

Als voetballiefhebber en Ajacied volg ik u op twitter. De laatste dagen heb uw strijd tegen pyro (vuurwerk) met interesse gevolgd. Omdat 280 tekens wat weinig zijn richt ik me middels deze brief tot je. Niet omdat ik tegen pyro ben maar omdat ik u wil helpen om slachtoffers te voorkomen.

Allereerst over de manier van communiceren. In een aantal tweets neemt u afstand tegen het gebruik van pyro en legt u de relatie met slachtoffers. Zo benoemt u in een tweet van 6 december: “Even goed lezen dames en heren supporters. Juist daarom willen wij @KNVB en @UEFA van Pyrotechnics af”. U verwijst daarbij naar een onderzoek in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde naar de gevolgen van de nieuwjaarsviering 2013/2014 in opdracht van de Nederlandse Vereniging Voor Plastische Chirurgie. Prima en misschien zelfs terecht dat u zich daar zorgen over maakt, maar dat staat los van het gebruik van pyro in het stadion.

Een tweede voorbeeld waar ik kort naar wil verwijzen is een tweet van 12 december om 17:19 in reactie op @Keingelulpod. U laat daar een foto zien van een zwaar verwonde en verminkte hand met de tekst “… dan even een foto van iemand die #pyro tijdens een wedstrijd gebruikte. I rest my case”. Toen bleek dat de foto was genomen in een ziekenhuis in het Libische Misurata waar 15 mensen gewond raakten door een vuurwerkongeluk verwijderde u uw tweet. Vandaar dat ik de tweet als afbeelding onder deze post heb geplaatst. De reactie van de voetbalgemeenschap was hoongelach en kritiek. Uw mentions werden overspoeld door mooie pyro shows. Shows die onder andere door clubs door heel Europa in hun sfeerverslagen worden gebruikt. Zolang de social media kanalen maar scoren deinzen de clubs niet terug om gedragingen waar ze zelf stadionverboden voor uitdelen te gebruiken voor hun eigen promotie.

Wil ik daarmee de risico’s van pyro bagatelliseren? Absoluut niet! Uit de publicatie “Vuurwerk tijdens en rond voetbalwedstrijden: no pyro, no party?” van het Auditteam Voetbal en Veiligheid en onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt dat er in Nederland een aantal medewerkers van clubs gewond zijn geraakt. “Door een vuurwerkbom bij NEC-Utrecht lopen twee stewards gehoorschade op. Eén van de twee heeft daarnaast 35 hechtingen in zijn gezicht nodig. De steward van Cambuur die gewond raakte toen ze het vuurwerk probeerde weg te schoppen dat in de laatste training voorafgaand aan de derby tegen Heerenveen op het veld werd gegooid, ondergaat nog steeds operaties. In 2015 raakte een steward van Feyenoord voor het duel tegen AS Roma ernstig gewond. De man wilde een stuk vuurwerk verwijderen maar het ontplofte in zijn hand. In de catacomben van de Kuip kreeg hij medische hulp voor de verwondingen aan hand en gezicht”. En in het buitenland zijn helaas ook dodelijke slachtoffers te betreuren. Dus moeten we iets doen om slachtoffers te voorkomen? Jazeker!

Maar waar zitten dan de risico’s? Niet in het vuurwerk zelf. Het overgrote deel (de fakkels, strobo’s en rooksignalen) zijn gecertificeerde noodseinmiddelen. Volgens datzelfde rapport kunnen noodseinmiddelen worden aangemerkt als vuurwerk als ze  voor vermakelijkheidsdoeleinden tot ontbranding worden gebracht (paragraaf 2.2). De veiligheidsrisico’s zitten in het feit dat door de verboden en zware straffen, zware mishandeling, mensen vuurwerk afsteken onder doeken, tussen andermans benen of tussen supporters die er niet op rekenen. Geef supporters die pyro acties uit willen voeren de ruimte, geef ze kaders met betrekking tot de kwaliteit van het vuurwerk en de plekken en pak dan de excessen aan. Kijk bijvoorbeeld naar de wedstrijd tussen STVV en Club Brugge in België. Rookbommen, afgestoken voor het vak, maken zonder risico, deel uit van een prachtige sfeeractie. Onderzoek de ontwikkelingen op het gebied van koud vuurwerk en bekijk of er zones kunnen worden aangwezen waar het wel kan. Maak supporters verantwoordelijk.

Want laat ik duidelijk zijn. Uiteraard gooi je geen vuurwerk naar spelers, medewerkers of andere supporters. Als je dat wel doet dan begrijpt iedereen dat er consequenties aan vast zitten. Maar met het in gesprek gaan met supporters en het maken van afspraken maak je een einde aan heel veel gevaarlijke situaties. Durf dat gesprek te voeren, zodat we in de toekomst veilig van prachtige tifo acties kunnen genieten. Heeft de politie tijd om de uren die ze in vuurwerkopsporing hebben zitten te herprioriteren en kan de KNVB zich bezig houden met haar eigen licentiebeleid, waar het ontvangen van uitsupporters een onderdeel van uitmaakt, of andere zaken rondom normalisatie van wedstrijdbezoek.

Met sportieve groet en in afwachting van uw reactie en graag bereid verder in gesprek te gaan,

Van Pogo tot Popo.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: