Utrecht – Ajax (1-3, 23-12-2018)

Utrecht uit. Jaarlijks een van de lastigste wedstrijden van het seizoen. Niet omdat Utrecht voetballend beter is, maar omdat het vaak lijkt dat ze die wedstrijd gewoon liever willen winnen dan wij. Zowel thuis als uit een lastige wedstrijd. Kan me nog een 6-4 voor Utrecht herinneren. Maar ook heerlijke momenten van ontlading nadat Ajax een 0-2 voorsprong weggaf tot 2-2 en Kenneth Perez vlak voor tijd de 2-3 binnen schiet. Onbeschrijflijke ontlading. 

Vandaag dus weer een editie van Utrecht uit. Aangezien Fox schijt heeft aan supporters plannen ze deze match om 12:15. Dat betekent omwisselen bij de Johan Cruijff Arena tussen 9:30 en 10:30. In de regen staan 1.200 Ajacieden te wachten om zich te laten scannen en fouilleren. Blijkbaar werkte de buienradar gisteren niet bij de planners in de Arena, want die 1.200 mogen door 3 tourniquets. Lekker klantvriendelijk. Maar goed. Uitkaart scannen, fouilleren en de trappen op naar het Arena dek. 

De eerste twee clusters zijn al op tijd weg. Om 10:45 staan de eerste uitvak foto’s al op Twitter en in de verschillende groepsapps. Om 11:20 gaat ook het derde en laatste cluster van 8 bussen rijden. Eerst stapvoets. Je moet er tenslotte niet aan denken dat er per ongeluk een auto tussen de bussen terecht komt. Stel je voor dat er…. ja geen idee wat er kan gebeuren. Ik voel me in elk geval enorm veilig. Zeker als we de jaarlijkse strijd van de geel zwart geklede motormuizen mogen aanschouwen, die elke afslag het verkeer tegen houden zodat we vrije doortocht hebben. Diezelfde auto’s halen ons een minuut later gewoon weer links in, dus de zin van deze belastingverspilling ontgaat me enigszins. Maar goed. We hebben de monstertocht van Amsterdam naar Utrecht weer overleefd dankzij heldhaftig optreden van smans beste vriend.

De opgestoken middelvingers laten ons zien dat we bijna bij de Galgenwaard zijn. De bussen manoeuvreren de zwaarbewaakte parkeerplaats op en de laatste 400 Ajacieden lopen richting tunnel. Een tunnel die onder wat kantoorgebouwen doorloopt en die je via een labyrint met bochten en trappen naar het uitvak brengt. Daar aangekomen meteen door naar de lange stijle trap aan de rechterkant vanaf het veld gezien en naar boven voor een lunch. De keuze is een broodje Unox of een broodje bal. Dit keer wordt het de bal. Mayo erbij en terwijl de eerste hap wordt genomen. Horen we het geluid uit het uitvak aanzwellen. De gemiddelde voetbalsupporter weet dan dat de spelers hun warming up beëindigen voor het uitvak. Het “Niemand kan ons stoppen, Utrecht gaat eraan” galmt door de betonnen ruimte. Snel het vak op!

De spelers komen het veld op. Vuurwerk wordt ontstoken voor en op de BunnikSide. Weer georganiseerd vuurwerk bij een door de KNVB georganiseerd evenement. Wanneer geven jullie het toe KNVB? Vuurwerk is niet gevaarlijk, verkeerd afsteken van vuurwerk is gevaarlijk! Gelukkig is dat meteen het enige vuurwerk van Utrecht zijde de eerste helft. Want buiten een snoeihard “Utrecht wakker worden!” Hebben we ze niet gehoord. Zal er ook mee te maken hebben dat de spelers van Utrecht niet thuis geven de eerste helft. Ajax voetbalt makkelijk en Utrecht stelt er weinig strijd tegenover. Het vermaak komt van de 0-1 van Dolberg, goed gekeken Daley! En uiteraard hebben we nog een stel aandachtsgeile Utrechters op de lange zijde die geen idee hebben dat ze 45 minuten bezig zijn zichzelf voor lul te zetten. De hele tijd gebaartjes naar het uitvak en dan komt er iemand met een V op de jas en dan ga je naar het uitvak wijzen. Ja maar hunnie! Onder begeleiding van een welgemeend “Zitten hou je bek” worden braaf de stoeltjes weer opgezocht. Ruststand 0-1!

De tweede helft begint tam. Ajax komt zelden in de problemen en voetbalt wat kleine kansen bij elkaar richting het uitvak. In de 60e minuut weer een voorzet van rechts. Tadic mist de bal maar Dolberg wordt onderuit getrokken. Higler wacht en wordt naar de zijlijn geroepen. VAR! Na het bekijken van de beelden besluit Higler tot het geven van een penalty. Tadic legt de bal op de stip en schiet de penalty hard binnen. Het uitvak ontploft. Zou het dan toch een probleemloze editie van Utrecht uit worden? De BunnikSide ontploft ook. Maar dan op minder gelukzalige wijze. Onana krijgt al de hele tweede helft van alles naar zijn hoofd geflikkerd, maar als er vuurwerk naar hem wordt gegooid vind Higler het te ver gaan. Hij roept de spelers bij zich. De stadionspeaker roept op om geen voorwerpen op het veld te gooien en de moeimakers naast het uitvak staan te gebaren dat we moeten komen. Vanachter een lexaanwand, dubbel ijzeren hek en een dubbel net is het makkelijk bijdehand doen. 

De wedstrijd wordt hervat en met een dubbele wissel gooit Utrecht het over een andere boeg. Lange ballen, stevige duels en veel opportunisme zorgen voor de aansluitingstreffer. Het startsein voor een heerlijk kwartiertje. Ook de rest van het uitvak is inmiddels wakker en 1.200 gemotiveerde kelen schreeuwen Ajax onder de druk uit. Ondertussen zingt de BunnikSide “Alles of niets”. Bij 1-2 heb je al niets, prutsers. Dat zing je bij een gelijke stand. Als de spelers twijfelen of ze voor de driepunter moeten gaan of dat ze het punt moeten koesteren. Jammer dat alleen het laatste kwartier de sfeer Utrecht uit waardig is. Ondertussen wordt op de BunnikSide iemand, of meerdere iemanden, vakkundig van het vak af gewerkt. 

Met de ruimte die Ajax op het veld krijgt ontstaan enkele enorme kansen. Helaas hebben Dolberg en Ziyech het vizier niet op scherp en houdt Jenssen Utrecht in de wedstrijd. Door de vuurwerk- en VAR onderbreking komt er 5 minuten extra tijd bij. Het zal toch niet. Maar Ajax blijft zich redelijk makkelijk onder de druk uit voetballen en maakt vlak voor tijd een einde aan alle twijfel door de 1-3 binnen te schieten. Weer die ontlading. Dat moment dat 1.200 als een geheel enkele centimeters los komen van de rode stoeltjes. Hoofdpijn van het juichen. Ineens een heel ander persoon naast je die je in de armen vliegt. De Ajacieden juichen voor het uitvak. Je ziet de oprechte ontlading en blijdschap. 

Terwijl Higler nog een keer naar de beelden gaat kijken zet het uitvak een massale pogo in. 1.200 omarmde en met de rug naar Utrecht gekeerde Ajacieden tonen hun mening over de tegenstander. Higler besluit ondertussen dat de goal geldig is en fluit voor het einde van de wedstrijd. Het uitvak blijft los gaan terwijl de spelers de supporters bedanken voor de steun. Terwijl de Ajacieden voor de laatste keer in 2018 onderweg zijn naar de kleedkamer lopen de Utrechters een ronde. Emanuelson klapt wat onwennig naar het uitvak en wordt door honderden toegezongen. Als je als speler niet natrapt dan wordt je gewoon gewaardeerd en herinnerd. 

De stalen poorten draaien open en het uitvak zet koers het stadion uit. Weer diezelfde tunnel en de bussen in. Uitgezwaaid door honderden middelvingers en wankergebaren vertrekt een colonne van 24 bussen begeleid door tientallen agenten per motor en ME’ers richting Amsterdam. Utrecht achterlatend in mineur. 

Tot zover 2018. 68 wedstrijden waarvan 44 van Ajax. We doen mee op drie fronten. Een mooie basis voor voetbaljaar 2019. Tot die tijd nog even tijd om via Twitter te stemmen op het beste uitvak van Nederland!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: