Tranmere Rovers – Tottenham Hotspur (4-1-2019, 0-7)

The FA Cup. Een bekertoernooi zoals een bekertoernooi hoort te zijn. En dé kans om clubs waar je normaal gesproken wat lastiger tussen komt te bezoeken. Vanaf het moment van de loting tot aan het bekend maken van de tv wedstrijden en daarmee het speelschema een nerveus spelletje. Hoeveel wedstrijden zijn er te combineren? Met een uitwedstrijd voor Spurs op vrijdag en thuiswedstrijden voor Everton, Man United en Man City op zaterdag en zondag, viel de keus op Noord Engeland. 

Omdat Tranmere Rovers en Southport United hun eerste wedstrijd op Prenton Park 1-1 gelijkspeelden moest er een replay aan te pas komen om de tegenstander van Spurs te bepalen. Hopen op Tranmere, omdat hun stadion met 16.500 plaatsen meer kans op kaarten biedt dan de 6.000 plekken op Haig Avenue. Via een stream de replay kijken. 0-2 voor de Rovers, een middenmoter in League two, waarmee Southport, uitkomend in the National League North, het zesde niveau van Engeland, werd uitgeschakeld.

Stap twee is het regelen van kaartjes. Via bekenden die vaker naar Spurs gaan komen we in contact met een Nederlander met een seizoenskaart van Spurs. Hij heeft een aantal vrienden die niet naar de wedstrijd kunnen maar die wel genoeg loyalty points hebben om tickets te bemachtigen. Er zijn veel meer aanvragen voor tickets dan er beschikbare kaarten zijn en dus biedt het lotalty points systeem uitkomst. Deze punten krijg je voor wedstrijdbezoek waarbij de laatste 4 seizoenen meetellen. Hierbij tellen alle wedstrijden mee. Dus ook thusiwedstrijden of uitwedstrijden in de beker leveren je punten op. Zoveel te vaker je gaat, zoveel te groter je kans op tickets. In Engeland is er vervolgens geen controle of je zelf op de door jouw aangeschafte kaart gaat en kun je de kaarten dus makkelijk overdragen. Ja maakt iemand anders blij met kaarten en zelf weer extra loyalty points. 

Op de wedstrijddag spreken we af in de Crown Hotel bar achter station Liverpool Lime Street. Een aantal pints en een goed gesprek later leer je elkaar goed kennen. Bizar hoeveel iemand voor een club over heeft. Als Nederlander al 13 jaar een seizoenskaart van een club aan de andere kant van de Noordzee. En niet eens een club die prijzen wint, maar een club die destijds nog tegen degradatie vocht. Juist in die jaren maar een enkele wedstrijd missen. Of het nu op zondag vroeg in de middag naar Newcastle uit is, of op dinsdagavond naar Sunderland uit. UEFA Cup of League cup. Het doet er niet toe, je bent er gewoon. En dan lachen ze mij soms uit dat ik voor de 15e keer naar Groningen uit ga. Dat is helemaal niets vergeleken bij de inspanningen van deze gast. Mooi om de passie te zien. Het opofferingsvermogen. Je club betekent zoveel voor je dat het niet de vraag is óf je gaat, maar hoe je gaat. 

Vanuit Liverpool Lime Street pakken we een taxi naar het stadion. Taxi’s zijn prima te betalen in Liverpool en voor 14 pond staan we bij het stadion. Eerst op zoek naar de fanshop. De een wil een sjaal en magneet van de club die we bezoeken, de ander een programmaboekje. Rondom het stadion worden sjaals verkocht. Sjaals van Tranmere en Spurs zelf, maar ook de foute half/half scarfs. Zag vorig jaar nog een foto van toeristen bij Anfield met een half/half scarf van Liverpool met United. Dat slaat dus helemaal nergens op. De enige lekkere half/half creatie die ik ooit heb gezien was die van Suarez die een Ajax shirt met dat van Uruguay combineerde toen hij in de bekerfinale die over twee wedstrijden werd gespeeld scoorde in de Kuip. Aangezien we destijds al niet meer welkom waren stil genieten tussen de vloekende Feyenoorders. Fanshop gevonden. Ook hier een ticketbox. Als je hard copy kaarten wil kun je die hier gewoon afhalen. Kan Ajax nog wat van leren. Met je e-tickets.

Gewapend met souvenirs lopen we rondom het stadion. Pizza’s en fish en chips vullen de tentjes op straat. Aangezien het inmiddels 20 minuten voor de aftrap is besluiten we naar binnen te gaan en daar wat te eten te scoren. Door de turnstiles lopen we het uitvak in. Honderden Spurs staan nog op de omloop. In Engeland mag je wel bier drinken in een stadion, maar mag je biertje niet mee de tribune op. Aansluiten in de rij voor het eten. Een prima burger met gebakken ui, een hotdog en een chili chicken pie komen ruimschoots door de foodtest. Het is geen Twents broodje beemham maar vooral de burger komt in de buurt. Drankje opdrinken en het vak op. 

Preston Park is een fantastisch stadion. Vanaf het uitvak heb je een geweldig uitzicht op de enorme Kop tribune aan de overkant achter de goal. Het stadion is zo goed als uitverkocht en we genieten van het ‘Skyline’. Als je links over de Johnny King stand kijkt zie je een Engelse woonwijk zoals ze ooit zijn bedacht. Het kan niet anders dan dat de bewoners af en toe een bal in hun tuin vinden. De sfeer zit er al vroeg in. Ondersteund door een trommel en een trompet worden de Rovers toegezongen. Zeker als tijdens de wedstrijd blijkt dat de inzet van de spelers het verschil in kwaliteit aardig compenseert zorgt dat voor het nodige vocale enthousiasme van de thuissupporters. Hard werken wordt afgewisseld met hele slechte ballen. Als er weer een speler een bal zelf over de zijlijn loopt voor het uitvak wordt de actie met een welgemeend ‘You’re Fucking shit’ beantwoord. Verder hoor je de eerste helft vooral de thuissupporters. De uitfans bekijken de wedstrijd, net als een aantal spelers, wat gelaten. Het zal wel goed komen. Een Arsenal sjaaltje begeleid met wanker gebaren wordt beantwoord met weer een stukje hoogwaardige poëzie. ‘When I was just a little boy, my mother gave me a little toy. An Arsenal fan on a string, she told me to kick his fucking head in. His fucking head in, his fucking head in, she told me to kick his fucking head in’. 

Vlak voor rust lijkt het ook op het veld goed te komen als Aurier de bal fantastisch de verre hoek in krult. Een verdiende maar magere 0-1 ruststand is het logische gevolg. Waar je in de rust nog denkt dat het de tweede helft alle kanten op zou kunnen besluit Spurs de wedstrijd snel in het slot te gooien. Binnen 20 minuten scoren de Londenaren 5 keer en staat een soevereine 0-6 tussenstand op het scorebord. Een scorebord waarvan ik achteraf zag dat hij boven ons hoofd hing. Vlak voor tijd bepaald Kane de eindstand op 0-7. De Spurs fans houden zich gedurende de tweede helft vooral bezig met het toezingen van hun spelers en met het pesten van de keeper. Teksten als ‘Davies what’s the score’ worden door de keeper lachend en sportief opgepakt. De beste manier om te regeren!

Vlak voor tijd laten de aanwezige Spurs fans hun ongenoegen blijken over de planning van deze wedstrijd. Doeken worden omhoog gehouden. ‘On the eleventh day of christmas the FA gave to me, a trip to Tranmere for pay TV’, ‘207 Miles home. No trains. The Magic of the cup?’ en ‘BT Sport: FA Cup killers’. Doeken  die de waarheid spreken, maar ondanks dat worden genegeerd door de hoge heren van de bond en de tv. Gasten die dezelfde planningscursus lijken te hebben gehad dan hun collega’s in Zeist. Groningen – Roda op zondag om 12:30 en dat soort onzin. De aanwezige stewards waardeerden de doeken niet, met wat licht duw en trekwerk tot gevolg. 

De wedstrijd is uiteraard al lang en breed gespeeld. Het uitvak zingt de de hoop uit dat het voor Spurs een volgende stap richting de finale van de FA Cup is. ‘Oooohh Spurs are on the way to Wembley, Totenham’s gonna do it again. You can’t stop them, the boys from Tottenham, the boys from White Hart Lane.’ De spelers bedanken de meegereisde fans. Niet zoals in Nederland door helemaal naar het vak te komen, maar door wat plichtmatig te klappen op een meter of 40 van het doel. Waardeer de moeite die fans doen en loop gewoon naar dat uitvak toe. 

Na de wedstrijd stroomt het stadion snel leeg. Geen ophoudprocedure van een uur of meer, gewoon het stadion uit, de straat oversteken en een pub in. Prenton Park pub doet denken aan cafe Masselink, vlakbij de Vijverberg van de Graafschap. Thuis en uitsupporters drinken gezamenlijk een biertje in een pub met geruite vloerbedekking. Gewoon gezellig ouwehouren over de wedstrijd en de samenvatting kijken. Voetbal zoals het ooit bedoeld is. Naarmate de tijd verstrijkt verdwijnen meer supporters. Onderweg naar huis, of het centrum van Liverpool. Nagenieten van een heerlijke voetbalavond!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: