Man City – Rotherham United (7-0, 6-1-2019)

Zondagochtend. De derde FA Cup wedstrijd van dit weekend. Na Tranmere – Spurs op vrijdag en Everton – Lincoln op zaterdag gaan we vandaag naar het Etihad Stadium voor Manchester City tegen Rotherham United. De nummer twee van de Premier League maakte de competitie afgelopen donderdag weer spannend na een zwaar bevochte zege op Liverpool en speelde vandaag tegen de nummer 21 van het Championship, het tweede niveau van Engeland. 

Van Liverpool naar Manchester reizen we per trein. Als je ooit per trein in Engeland wil reizen, Google is your best friend! De prijzen kunnen per tijdstip en moment van boeken enorm verschillen. Dus is het te plannen? even vooraf boeken! Zaterdagavond dus de trein naar Newcastle met als stop Manchester Victoria. Gereserveerde zitplaatsen en 37 minuten brengen ons naar de plaats van bestemming. Bagage droppen in het hotel en de bar in. 

De wedstrijddag niet te vroeg naar het stadion. In tegenstelling tot de meeste Engelse stadions ligt dat van City niet in een woonwijk. Ik heb weinig met grote Identiteitsloze pleinen rondom stadions. Zeker als het regent. Dan liever een rondje hardlopen door de oude fabrieks- en arbeiderswijken van Manchester. Op zoek naar geschilderde doeltjes, graffiti of op z’n minst stickers. Op een enkele Manchester is Red sticker na echter helemaal niets Football Culture waardigs. Een uur voor de wedstrijd dus toch maar naar het stadion. 

Waar veel Nederlandse clubs wel nog veel van kunnen leren is de klantvriendelijkheid van Engelse clubs. Hoe commercieel ook, ze sturen je hard copy tickets netjes per post op. Arriveren ze niet dan staan ze je telefonisch netjes te woord en kun je ze bij het stadion ophalen. Na een stevige strijd om de fanshop in te komen tussen toeristen van allerlei nationaliteiten en ons traditionele magneetje te hebben gescoord staan we bewapend met hotdog in de kaartjes rij. E-mailbevestiging en id laten zien en de kaartjes zijn in the pocket. Door naar ingang K en vak 109 opzoeken. 

Van m’n enige keer eerder in het Etihad, bij Manchester City – Ajax, kon ik me herinneren dat het uitvak op de eerste ring achter de goal was en vanuit het uitvak aan de rechterkant gezien de fanatieke supporters van City stonden. Daar kwam ik destijds overigens pas achter nadat City na een 0-2 achterstand terugkwam tot 2-2. Dus toch maar tickets gekocht voor dat ‘fanatieke’ deel van het stadion. Helaas stonden de meegereisde Millers op de derde en een klein deel van de tweede ring. Normaal gesproken zijn premier League clubs verplicht het uitvak op de eerste ring te plaatsen, maar omdat je voor de FA Cup 15% van de totale capaciteit af moet staan aan de uitclub wordt daar een uitzondering voor gemaakt. In totaal namen ruim 5.500 fans van Rotherham United plaats in het Etihad.

City begint sterk aan de wedstrijd en krijgt binnen enkele minuten een aantal grote kansen. Aan de hand van de Bruyne en Sterling wordt het binnen een kwartier 1-0. De wedstrijd is gespeeld als City vlak voor rust twee keer scoort binnen twee minuten. Eerst een goal van Philip Foden, die z’n FA Cup debuut maakt, en door de City fans wordt toegezongen met ‘He’s one of our own’, en vervolgens de 3-0, een eigen goal strak in het dak van het doel. De sfeer is in de eerste helft wat je ervan verwacht. Helemaal niets. Een extra aandachtspunt is het plaatsen van spandoeken in de LED boarding. Doe gewoon niet. Een spandoek, bij voorkeur gespoten en niet gedrukt, hangt over de reling en verwerk je niet in LED boarding!

De tweede helft houden de beide supportersgroepen zich vooral met elkaar bezig. Rotherham zingt City wat treiterend toe met ‘We support our local club’. Als ze daarna ‘stand up, for Rotherham’ zingen gaat City er overheen met ‘stand up, for the champion’, weer beantwoord door Rotherham met ‘who’s the wanker in disguise’ wijzend naar een plek op de tweede ring boven ons. Geen idee waarom, maar de reden zal wel terecht zijn. City gaat op wat slordigheden en kleine kansjes voor Rotherham na door met goed voetballen en loopt uit naar 7-0. Mooi moment om het stadion uit te haasten en een taxi te scoren die ons naar het vliegveld brengt voor de vlucht naar Amsterdam, 2,5 uur later. 

Mooi de tijd om dit derde Fa Cup stukje van het weekend te tikken. Veruit de minste Matchday van dit weekend. City is een ideale wedstrijd om met je zoon of dochter naar toe te gaan, maar voor de echte Engelse sfeer zijn er ongeveer 91 betere opties. Uiteraard enigszins overdreven en ik heb geen idee hoe de sfeer is tegen bijvoorbeeld Liverpool of United, aangezien ik die meestal op tv bekijk. Ik heb voorlopig wel weer genoeg gezien van City en het Etihad, misschien een uitvak uitgezonderd. Morgen op de bank Wolves – Liverpool kijken en daarna de loting voor de vierde ronde. Love it!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: