Ajax – Heerenveen (4-4, 20-1-2019)

We mogen weer. 4 weken winterstop zijn voorbij gegaan met bankhangen en wat Engels groundhoppen. De eerste wedstrijd van 2019 is Heerenveen thuis. Overigens ook de tweede van het jaar. Donderdag komen de Friezen weer op bezoek voor de beker. Vandaag hebben ze (schatting) 150 man mee. Ze hebben als doel donderdag een uitverkocht vak mee te nemen. Ben benieuwd. Ga er vanuit dat het ze niet lukt.

We beginnen de wedstrijddag in ons nieuwe supportershome tussen Zuid J en H. 4 jaar nadat ons honk door brandstichting volledig werd verwoest hebben we weer een plek om samen te komen. Dank aan iedereen die er jaren voor geknokt heeft om dit voor elkaar te krijgen. En het resultaat is top. Van de graffiti tot de collectors items. We hebben niet alleen ons home terug, maar een stukje van ons thuis!

In het honk horen we dat Emmen de gelijkmaker maakt tegen PSV. Onverwacht maar wel lekker. Het veranderd echter niets aan de opdracht van vandaag. Winnen. Los van wat ze in Eindhoven doen moet Ajax elke wedstrijd alles geven. Alleen dan maken we kans op de schaal, de beker en misschien nog meer Europees succes. Alles winnen en je bent kampioen. De laatste jaren hebben ons ook geleerd dat Ajax enorm goed is in het verkloten van kansen als de concurrent punten verloren heeft. Als ook het nieuws binnenkomt dat Onana toch niet kan spelen en Lamprou op doel staat nemen de zenuwen wat toe. 

Het stadion in. Lijkt goed vol vandaag. We hebben er zin in. Ajax begint fel en op Zuid 1 is een groter deel dan gebruikelijk dat zich vocaal laat horen. De spelers lijken duidelijk te willen maken dat er vandaag niets te halen is. Na een aantal kleine kansen scoort Ajax al vroeg. Tadic tekent voor de 1-0. Nog niet klaar met juichen en de bal ligt er al aan de andere kant in. 1-1. Zuid zet aan. Mijn stad van Danny de Munck wordt niet gezongen maar geschreeuwd. Binnen 3 minuten slaat Tadic weer toe. 2-1. Wat een begin. 

Ajax lijkt heel graag te willen. Misschien wel te graag. Met z’n allen naar voren rennen wordt afgewisseld met veel slordigheden en balverlies. Ajax blijft echter kansen krijgen en op een wat knullige manier kopt de Ligt de 3-1 over Hahn. Nu door en afmaken voor rust. Dat lijkt te lukken. Van de Beek wordt bijna uitgekleed en Ajax krijgt een penalty. Tadic neemt de aanloop en schiet hem door het midden. Hahn is onderweg naar de hoek maar redt de bal met zijn voet. Weg kans en met 3-1 aan de thee.

De tweede helft begint Ajax enorm slordig. Binnen een kwartier kan Heerenveen 3 keer vrij op goal schieten, waarvan ze er 2 achter Lamprou tegen de touwen leggen. 3-3 en Ajax kan opnieuw beginnen. Gaat het dan toch weer gebeuren? Gaat Ajax het weer Ajax style weggeven? Hahn groeit met fantastische reddingen inmiddels uit tot Man of the match en een steeds groter deel van zuid bemoeid zich met de vocale steun van de elf op het veld. Een sfeer die we kennen van EL of voorronde CL of zelfs bekerpotjes zou Ajax dit soort wedstrijden enorm kunnen helpen. Maar een te groot deel kan de motivatie week in week uit niet opbrengen. Ajax onwaardig. 

Inmiddels valt Sinkgraven geblesseerd uit en Kristensen komt erin. Je zou een man als Wöber achter de hand hebben. Maar nee hoor. Die is verhuurd aan Sevilla met optie tot koop. Neres erin voor Donny en pas 10 minuten voor tijd komt Huntelaar voor Dolberg. Dolberg die vandaag geen bal goed heeft geraakt. Met een alles of niets offensief probeert Ajax de drie punten binnen te halen. Heerenveen komt er een aantal keer gevaarlijk uit en Lamprou lijkt een pingel te veroorzaken. Ik heb natuurlijk geen VAR bij de hand, maar het lijkt dat we geluk hebben. 

Enkele minuten later lijkt Huntelaar weer eens de verlosser te zijn. Schiet de bal knap in de lange hoek. 4-3. Zuid ontploft. Het hele stadion ontploft. Dit mag je toch niet meer weggeven? Maar fluit toch maar af. Vandaag zou zo maar weer zo’n dag kunnen zijn. Corner Heerenveen. Bal komt laag voor en wordt niet weggewerkt. 4-4. Het is toch on-ge-loof-lijk. Je hebt de wedstrijd in de eerste helft volledig in handen en geeft het twee keer weg. Niet door 1 iemand, maar gewoon een totale wanprestatie. Gemiste pingel. Slecht keeperswerk. Slecht verdedigd. Tweede bal verliezen. Slordig balverlies. Er klopte verdomd weinig van vandaag. Shame shit every year. Het leed dat Ajax heet.

Heerenveen mist de kans op de 4-5 door de bal tegen Lamprou aan te schieten. Op een dag als vandaag kan ik me niet voorstellen dat het een bewuste redding was. Na 4 minuten extra tijd klinkt het eindsignaal. Dé kans gemist om de druk vól op PSV te zetten. De kans gemist om als koploper naar de Kuip te reizen. Ook na 988 dagen geen koploper. Schaam je kapot. Donderdag gewoon het eerste elftal opstellen. Laat maar eens zien hoe het wel moet. Door het puntverlies van PSV nog steeds alles in eigen hand, maar leer hier nu eens van! Alles geven verdomme.

Een gedachte over “Ajax – Heerenveen (4-4, 20-1-2019)

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: